Kardinalov komentar na izbore: Ovo nije put suživota i suradnje

0
126
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić pridružio se krugu osoba koje osođuju način na koji se provode izbori u BiH i činjenici da jedan narod drugom bira predstavnike.

Izbori su plod Izbornog zakona. To je najveći problem, što je taj zakon takav da se drugome narodu može izabrati predstavnika. Jasno da će to stvoriti nezadovoljstvo kod ljudi. Međutim, dok se Izborni zakon ne promijeni, stvorena je takva situacija kakva jest. Očekujemo da će i međunarodni čelnici i domaći ljudi shvatiti da se ne može ovakvim putem stvarati zadovoljstvo suživota i suradnje – poručio je kardinal Puljić i jasno naznačio kakav je stav Crkve o izbornom cirkusu u BiH.

Dodao je kako očekuje da se ova pitanja što prije riješe, a na ljudima je da prihvate zakone i žive po njima.

– Očekujem odgovornost i Međunarodne zajednice i domaćih političara. Tužan sam, jer Međunarodna zajednica učini mnoge krive poteze, pa ostavi domaćima da rješavaju. A da su domaći to mogli riješiti, ne bi trebali Međunarodnu zajednicu, kazao je vrhbosanski nadbiskup i kardinal Vinko Puljić nakon svete mise koju je sinoć predvodio u Župi i svetištu Gospe brze pomoći u Slavonskom Brodu – zaključio je prvo čovjek Crkve u BiH.

On je prije nekoliko dana u intervjuu za Avaz također poručio kako narodi u BiH moraju biti oprezni u onome što rade, od odnosa jednih prema drugima do puta u Europsku uniju. Kardinal Puljić je tom prilikom naglasio kako mu demokracija u Europskoj uniji prije izgleda kao demokracija i kleptokracija, te kako ulazak u EU ne znači da moramo izgubiti svoje vrijednosti nego ih trebamo unijeti u EU i zaštititi. S obzirom na izborne rezultate, teško je za očekivati da će BiH krenuti prema EU ubrzanim tempom. Osobito ako uzmemo u obzir činjenicu da će Milorad Dodik iduće četiri godine sjediti u Predsjedništvu BiH.