Intervju: Veliki uspjeh busovačkog trenera Olivera Vujice

0
362
U jeku svjetskog nogometnog prvenstva i dobrih igara Hrvatske, potpuno su ljubitelji nogometa u Busovači zaboravili na veliki podvig nogometnog trenera iz Busovače Olivera Vujice (inače dugogodišnjeg trenera NK Busovača) koji je s ekipom NK Novi Travnik osigurao nastup i 1. ligi FBiH.

Pozvali smo trenera Vujicu na razgovor što je i prihvatio s napomenom da je Vaš novinar obavio razgovor bez ikakvog persiranja zbog dugogodišnjeg druženja kao novinar prateći NK Busovaču u posljednjih 5 godina.

Najprije čestitke treneru za osvojeno mjesto u 2. Ligi Zapad NK FBiH i plasman u 1.ligu FBiH kroz baraž.

Piše: Miodrag Vujović / Novinar grad-busovaca.com portala

Hvala Miki na iskrenim čestitkama koje su s tvoje strane došle nakon 5 minuta po završetku baraža.Hvala i svom mojim sportskim prijateljima koji su bili na toj odlučujućoj utakmici u Novom Travniku i svima kojima su slavili ovaj uspjeh tima iz Novog Travnika.

Kako je uopće došlo do suradnje s NK Novi Travnik i tvoj pogled na cijelu ovu sezonu kao trener o navedenom klubu?

Nakon osvajanja drugog po redu Kupa kantona NS SBK/KSB sa NK Busovačom, najavio sam svima u matičnom klubu da želim odmor od nogometa. Ipak sam na nagovor starog rukovodstva (do izbora nove uprave u Busovači) obavio dio priprema za narednu sezonu i prepustio trenersku palicu igraču – treneru Marku Luciću. Nakon 4. kola 2.Lige Zapad NS FBiH i otkaza treneru Durakoviću, dobio sam poziv NK Novi Travnik i njihovog predsjednika Drage Tokalića da preuzmem klub iz Novog Travnika i pokušam ih uvesti u doigravanje za 1. Ligu FBiH. Preuzeo sam klub s postojećim igračima i na kraju polu sezone završio kao lider sa 2 boda prednosti nad NK Kiseljak i 3 boda prednosti nad Podgrmečom iz Sanskog Mosta. Na polu sezoni dobio sam priliku da popunimo roster kvalitetnim igračima. Bili smo,b ez lažne skromnosti najbolji na terenu i završili ligu sa velikom bodovnom prednošću. Baraž je bio posebna priča. Svi su htjeli samo izbjegnuti NK Budućnost iz Banovića, ali ipak je moj klub dobio najjačeg protivnika. I uspjeli smo . Nakon 0:2 na gostovanju, pred prepunim tribinama u Novom Travniku uspjeli smo nadoknaditi prednost Budućnosti i pobjedom od 4:1 vratiti se u 1. ligu Federacije. Bila mi je to jedna od najtežih utakmica u karijeri kao trenera, ali smo smogli nevjerojatnu snagu i hvala još jednom mojim igračima .

Jedno pitanje se samo postavlja: kako je Oliveru kao treneru bilo na gostovanju Novog Travnika u Busovači?

Hmm, znao sam da ćeš me to pitati. Bilo je zaista teško, neobično mi je bilo kada sam po izlasku na teren prošao pored „moje klupe“ NK Busovače i pozdravio se sa svojim dojučerašnjim igračima i maserom Jozom Radošem. Upozoravao sam ekipu Novog Travnika da će moj bivši klub dodatno uložiti napore da pobjedi svog bivšeg trenera i tako je i bilo. NK Busovača je potpuno zasluženo pobijedila i moje je bilo da čestitam i pružim ruku i Marku Luciću kao treneru i svim svojim bivšim igračima. Sreća pa taj poraz nije uticao na konačni plasman Novog Travnika.

NK Busovača?

Da, to je moj klub u kojem sam igrao i kao trener stekao punu afirmaciju. Bilo je to 5 lijepih sezona u kojoj je NK Busovača stekla epitet ekipe koja igra najljepši nogomet, nogomet za gol više. Osvojili smo kantonalnu ligu , ušli u 2.ligu Zapad i sigurno zauzeli mjesto u sredini tabele. Posebno izdvajam i dva osvojena Kupa našeg kantona u dvije triler utakmice koje smo riješili u svoju korist nakon izvođenja penala(NK Rijeka i FK Vitez op.a.)i plasman u dalje kolo državnog Kup natjecanja. Ostao mi je žal na poraz u Kupu protiv Podgrmeča jer smo pobjedom trebali u Busovači ugostiti FK Sarajevo i sigurno da bi to bio i spektakl u našem gradu. Ali i ti se dobro sjećaš da su se nakon našeg vodstva i odlične igre u prvom dijelu utakmice na poluvremenu dešavale čudne stvari i uz pomoć „sudačkih prstiju“ mi smo tu utakmicu izgubili. I nakon tih svih sezona došlo je zaista do zasićenja sa ekipom , ali i ovaj put ću se zahvaliti svim onim dobrim ljudima koji su bili sve te godine uz mene i ekipu: Drago Ljubos, Jozo Radoš, Goran Jovanović, Elven Marić, Miro Ćosić, tajnik Slaven Katava i naravno tebi koji si uvijek bio uz nas kada je to trebalo. Zahvaljujem i svim igračima koju su proveli te lijepe godine u NK Busovači pod mojom trenerskom palicom. NK Busovača će uvijek biti moj klub, a hoću li se nekad vratiti na tu trenersku klupu… Nikad ne reci nikad kažu ljudi i pustimo da vrijeme radi svoje.

Znam da pratiš i Svjetsko nogometno prvenstvo i reprezentaciju Hrvatske. Tvoj komentar?

Naravno da pratim i uživam u utakmicama. Prvenstvo je prije svega odlično organizirano , a ostat će sigurno upamćeno da su svi naučili u svijetu igrati nogomet , da su i male zemlje znale pobijediti one najbolje , da su odmah ispale svjetske nogometne velesile , da je završila i ona izjava u kojoj se kaže da je nogomet igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci, da je Engleska skinula prokletstvo penala na kraju produžetaka i još mnogo toga, Tko će biti svjetski prvak ne mogu ni da pretpostavim jer je na ovom prvenstvu sve moguće. Naravni da pratim u reprezentaciju Hrvatske, puno je tu igrača koji su potpuno sazreli i koji nose igru u najpoznatijim ekipama u Europi i ovaj rezultat za mene i nije iznenađenje i neće biti iznenađenje ako ova ekipa dođe i do samog finala , a tada je sve moguće.

Na kraju, kakvi su dalji planovi Olivera Vujice kao nogometnog trenera?

Nije tajna da sam odmah po ulasku Novog Travnika u 1. ligu federacije podnio neopozivu ostavku koja je mnoge i tamo u klubu, a i ovdje u Busovači iznenadila. Imao sam zaista tešku i stresnu sezonu s ekipom koja je postavila samo jedan cilj-prvo mjesto i povratak u viši rang i to čovjeka košta i nerava i svega drugoga što taj pritisak donosi. Ova viša liga zahtijeva i puno više obaveza, a ja se bavim i svojim privatnim biznisom od kojeg živi moja obitelj i ne želim taj dio svog života da zanemarim. Jednostavno, želim potpuni odmor i od trenerskog posla, da napunim nogometne baterije, a da ću ići na utakmice bilo u Busovači bilo u obližnjim gradovima – ići ću jer je ipak nogomet moj život.