Danas je na spomen obilježju Križ na Kuli slavljena sveta misa zadušnica za poginule branitelje i žrtve proteklog rata koji su svoj život za slobodu naše Busovače i cijele domovine.

Svetoj misi prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća, a vijence su položili i svijeće zapalili dužnosnici HDZ-a BiH i predstavnici Koordinacije braniteljskih udruga iz Busovače. Svetu misu predslavio je fra Željko Nikolić, vikar u župi sv. Ante Padovanskog u Busovači, uz koncelebraciju fra Zvonimira Batiste.

Kota Kula koja se nalazi na nešto više od 700 metara nadmorske visine u ratu je bilo glavno strateško mjesto za obranu Busovače, a potom Lašvanske doline i cijele Središnje Bosne. Nakon zločina u Dusini, snage Armije BiH naumile su osvojiti Busovaču, a jedini realan put bio je preko mjesta Kula. No, plan im nije uspio. Na crtu obrane stali su hrabri bojovnici HVO-a koji su nekoliko puta uspjeli blokirati i zaustaviti napade višestruko brojnijeg i opremljenijeg protivnika. Tijekom rata na ovom mjestu živote za slobodu svih nas dalo je 16 branitelja, a više desetina je ranjeno.

Svetoj misi zadušnici nazočio je i predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i predsjednica OO HDZ BiH Busovača Mirjana Plavčić.