Fahrudin Radončić i službeno kandidat SBB-a za člana Predsjedništva BiH

0
41
Fahrudin Radončić izabran je kao kandidat Saveza za bolju budućnost BiH za mjesto člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Potvrđeno je to na sjednici Predsjedništva SBB-a koja je održana danas u Sarajevu, saznaje Klix.ba iz pouzdanih izvora u Predsjedništvu te stranke.

Lider ove stranke i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dobio je najveće povjerenje mjesnih i općinskih odbora SBB-a te će na oktobarskim Općim izborima izaći na megdan Šefiku Džaferoviću (SDA), Denisu Bećiroviću (SDP BiH) i Senadu Šepiću (Nezavisni blok), koji trenutno važe za najozbiljnije kandidate za funkciju kolektivnog šefa države.

Iako je u prethodnom periodu Radončić nagovještavao svoju kandidaturu, u međuvremenu se počelo spekulirati s imenom Adise Omerbegović-Arapović, potpredsjednice SBB-a, kao potencijalnom kandidatkinjom za mjesto u Predsjedništvu BiH.

Ipak, danas je došlo do konačne odluke da će Fahrudin Radončić u svom trećem pokušaju probati da osvoji najveći broj glasova Bošnjaka s obzirom na to da je na Općim izborima 2012. i 2014. godine dva puta poražen od strane aktualnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.

Ranije je najavljeno da će više od 70.000 članova SBB-a moći će sudjelovati u unutarstranačkom izbornom procesu u trenucima kada ovaj politički projekt, kako navode u saopćenju, očekuje dvostruku pobjedu na predstojećim listopadskim izborima.