spot_img
spot_img
Petak, 26 travnja, 2024

ZAGREB: Članovi BZK “Preporod” iz Busovače sudjelovali na manifestaciji IV. kulturno stvaralštvo Bošnjaka (FOTO)

Na manifestaciji IV. kulturno stvaralaštvo Bošnjaka u Zagrebu, održanoj 27. travnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga, BKUD “Sevdah” Zagreb ugostio je zbor Bulbuli, folklorna društva iz BiH te dvoje pjesnika.

Ovom manifestacijom u organizaciji BKUD-a «Sevdah» razvija se, promovira i iskazuje nacionalni i kulturni identitet, te čuvaju kulturna dobra i običaji Bošnjaka na području Zagreba i okolice. Kemal Bukvić, predsjednik BKUD-a «Sevdah» Zagreb, pozdravio je prisutne među kojima su bili; gradonačelnik Zagreba Milan Bandić kojemu je uručio zahvalnicu, Harun Omrebašić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, i Berim Meškić, izaslanik muftije Aziza ef. Hasanovića.

Nakon Bukvića, prisutnima se obratio i Harun Omerbašić. Budući da su za tjedan dana manjinski izbori, Omerbašić je predstavio izbornu listu BKUD-a «Sevdah» Zagreb na kojoj je i njegovo ime. U protekle četiri godine predsjedanja Vijećem, Omerbašić je bio iznimno aktivan u animiranju bošnjačke nacionalne manjine na vrlo važnim temama poput uvođenja učenja bosanskog jezika po modelu C za učenike bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj, te na izradi zastave Bošnjaka u Hrvatskoj, a jedan je od pokretača osnivanja Koordinacija županijskih vijeća bošnjačke nacionalne manjine u RH. Bošnjaci u Hrvatskoj prepoznali su Omerbašićev potencijal u rješavanju vitalnih bošnjačkih nacionalnih pitanja te su ga birali za predsjednika Koordinacije.

Večer je bila vrlo dinamična, puna važnih informacija vezanih za predstojeće izbore, ali i glazbe i folklora. Publika je uživala u prelijepim sevdalinkama i u folkloru, BKUD «Sevdah» Zagreb plesao je «Splet igara iz Bosne» u koreografiji Emira Bašića, te «Kolo okolo». Ajka Tiro Srebreniković čitala je pjesme iz svoje zbirke «Susretanja», a članice zbora Bulbuli pjevale su «Zvijeda tjera mjeseca», «Haj mene majka jednu ima» i «Kradem ti se». Zbor Bulbuli djeluje u okviru KDBH-a “Preporod” iz Zagreba, a pjesme je aranžirao i producirao glazbenik Ismet Kurtović koji je ravnao zborom. Nastupili su i BZK “Preporod” iz Busovače, KUD “Biser” iz Velike Kladuše, BiH, te pjesnik i spisatelj Esad Kopić Osmanović koji se posebno bavi sevdahom. Uskoro će biti objavljena četvrta Kopićva Osmanovićeva knjiga o sevdahu, a izveo je pjesmu «Za sevdah i Bosnu živi srce moje».

Manifestacija je završena nastupom Mirsade Mekić, solistice zbora Bulbuli koja je otpjevala pjesme «Sejdefa» i «Kiša pada», a organizirao ju je BKUD «Sevdah» Zagreb u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM