Srijeda, 6 srpnja, 2022

Znate li gdje se nalazi ovaj kotač? Postoji već 125 godina i zaštitni je znak ovog grada

Pročitajte i ovo

Zaštitni znak Beča, Divovski kotač, ove godine slavi 125. obljetnicu postojanja. Stoga posjetitelje očekuje posebna ponuda, između ostaloga nova staklena atrakcija i mogućnost noćenja u jednoj od gondola.

Divovski kotač, koji je izgrađen 1897. godine povodom proslave 50. obljetnice krunidbe cara Franje Josipa, postao je zaštitnim znakom glavnog grada Austrije i simbolom svjetski poznatog zabavnog parka Prater. U trenutku izgradnje ubrajao se među najveće panoramske kotače na svijetu, a danas je najstariji. Ova nadaleko prepoznatljiva atrakcija privlači brojne posjetitelje. Sama vožnja u gondolama Divovskog kotača i spektakularan pogled na grad koji se pritom pruža čine ovu fascinantnu znamenitost nezaobilaznim iskustvom za sve posjetitelje, a postoji i poslovica koja kaže da onaj tko se nije provozao Divovskim kotačem i uživao u veličanstvenom pogledu na bečke krovove, kao da nikada nije ni bio u Beču.

Dana 25. lipnja 1897. pričvršćen je posljednji vijak na ovoj atrakciji, čime je označen dovršetak gradnje, a 3. srpnja iste godine svečano je otvoren. Stoga u tom periodu ove godine posjetitelje Pratera očekuje bogat program koji spaja tradicionalno i moderno.

Tako se, na primjer, tijekom predstave kazališnog ansambla mogu upoznati sa slavnim osobama iz različitih povijesnih epoha kao što su car Franjo Josip, Sigmund Freud, Romy Schneider ili Falco koje su na neki način povezane s Praterom ili Divovskim kotačem.

Od kraja travnja ove godine ljubitelji adrenalina mogu uživati u novoj čeličnoj atrakciji sa staklenim podom na visini od 65 metara, a ovo iskustvo dosad su imali priliku doživjeti samo njegovi graditelji 1897. godine. Osim toga, u suradnji s hotelom Superbude, koji je smješten u neposrednoj blizini bečkog Pratera, jedna od gondola bit će pretvorena u hotelsku sobu na jednu noć. Noćenje u gondoli osvojit će dobitnik na međunarodnoj nagradnoj igri koja se provodi u travnju i svibnju na društvenim mrežama.

Više informacija: https://www.praterwien.com/en/home.

Slika 1: Divovski kotač u Beču © Monsieur Sky

Slika 2: Pogled na Divovski kotač noću © Monsieur Sky

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Jeste li znali? Poslodavac u FBiH je dužan omogućiti radniku četiri slobodna radna dana zbog vjerskih praznika

Poslodavac u FBiH dužan je radniku omogućiti odsustvo do četiri radna dana zbog vjerskih praznika od kojeg su dva...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo