spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Znate li da sebi možete uplaćivati staž, evo koliko vam je sada potrebno novca mjesečno

Čest problem radnika u Federaciji je da nemaju radnog staža jednako godinama rada.

Naprimjer, izbjegavajući zakonske obaveze poput prijavljivanja radnika i redovnog uplaćivanja staža, mnogi poslodavci pribjegavaju da uposlenike drže godinama na ugovoru o djelu ili jednostavno “nacrno”.

Zbog toga se događa da osobe umjesto za 20 godina kontinuiranog rada u profesiji imaju isto toliko staža, oni imaju nekih desetak godina i nisu rijetki oni koji pitaju da li sebi mogu uplaćivati staž kako bi se koliko-toliko približili uvjetima za odlazak u mirovinu.

U Federalnom zavodu za mirovinsko invalidsko osiguranje su za Faktor kazali kako građani mogu sebi uplaćivati staž.

– Iznos dobrovoljnog osiguranja u 2023. godini je 288,83 KM. Toliko je određeno prema prosjeku federalne plaće i ne može više niti manje od tog iznosa. Ovo osiguranje se regulira u Zavodu PIO sklapanjem ugovora i uplaćuje se mjesečno.

Dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina života, a koja ima prebivalište u Federaciji BiH i koja se ne nalazi u obaveznom osiguranju. Dakle, koja nije u radnom odnosu – rekao je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Kod plaćanja staža u poslovnicu Zavoda MIO, osoba mora donijeti uvjerenje o prebivalištu, liječničko uvjerenje i osobnu iskaznicu.

Dobrovoljni staž ide od trenutka predaje dokumentacije.

Kod uplate dobrovoljnog osiguranja ne treba firma kao posrednik. Osoba se registrira, dobije rješenje o dobrovoljnom osiguranju i taj staž se računa kao mirovinski , odnosno, redovni staž.

U Zavodu MIO FBiH rečeno je ranije kako se događalo da naši ljudi, a koji su vani, imaju nekih 13 ili 14 godina staža ovdje, sebi plaćaju staž kako bi namirili na 15 godina jer to je minimum koji je potreban da se ode u mirovinu sa 65 godina života.

Za dobrovoljni staž u prošloj godini na mjesečnom nivou trebalo je izdvojiti 259,83 KM, a recimo 2019. godine po 230 KM.

2 KOMENTARI

  1. You’re actually a excellent webmaster. This web site loading velocity is incredible.
    It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.
    Moreover, the contents are masterpiece. you have done
    a wonderful task in this matter! Similar here: tani sklep and also here: Sklep
    internetowy

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti