Značajno porasla prodaja montažnih kuća proizvedenih u BiH

Drvna industrija, jedan od najzdravijih dijelova BiH prerađivačke industrije, u vrijeme pandemije našla se pred velikim izazovom.

No, kriza je za drvoprerađivače stvorila i priliku za razvoj i tehnološki napredak. Naime, prodaja montažnih kuća u Bosni i Hercegovini cvjeta, a drvna industrija bilježi bolje rezultate nego prošle godine, javlja BHRT. Tako je iz Semberije prema Europi i svijetu otišlo 50 posto montažnih kuća više nego u 2019. godini.

Jedina bijeljinska kompanija koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća uspjela je u uspjeh u godini pandemije povećati prodaju i otvoriti nova tržišta. “Prodali smo robe više nego što smo mogli zamisliti. Naš Steco centar lani je imao proizvodnju veću za 53 do 54 posto, što je nevjerojatno zbog uvjeta u kojima smo radili. Sada se pokrenulo tržište Austrije, Slovenije, a otvorila se i Hrvatska, kao i Nizozemska”, rekao je Milenko Stevanović, vlasnik tvrtke Steco centar.

Početkom ožujka ta kompanija prodat će i prvu kuću na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, a uspjeli su i zaposliti nove radnike. “Steco centar uspio je dogovoriti proizvodnju za šest mjeseci ove godine. Uspjeli smo zadržati broj radnika od prošle godine i zaposlili smo nove”, objasnio je Stevanović. U Privrednoj komori RS ističu da je ovo bila dobra godina za drvoprerađivače i dodaju da je najveći problem u bio nedostatak radne snage. “Drvoprerađivači, prema informacijama koje imamo, nisu imali nekih velikih problema, odnosno raskida ugovora. Oni koji su imali ugovore zaključene prije početka pandemije radili su gotovo normalno.

U posljednje vrijeme pojavio se problem nedostatka radne snage da bi se ispunili ugovori sklopljeni s partnerima iz inozemstva”, istaknuo je Anto Gajić, predsjednik Područne Privredne komore Bijeljina.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, vrijednost izvoza proizvoda drvne industrije iznosila je gotovo milijardu maraka (oko 511 mil. eura). Plasman proizvoda i dalje je veći od uvoza, a izvoz iz mjeseca u mjesec raste.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Općina Novi Travnik dala stipendije svim studentima prijavljenima na natječaj

Za neosnovan kućni pritvor u FBiH – 20 maraka po danu