‘Zbog Vranduka u samo jednoj tvrtki otpušteno oko 60 ljudi, što će biti kada budu radili tunel Crnaja?’

0
82
Nakon što je Udruženje poslodavaca FBiH ponovo upozorilo javnost da je zbog rekonstrukcije tunela Vranduk u Zeničko-dobojskoj županiji nanesena ogromna šteta gospodarstvu BiH, navedeno je da su neke kompanije primorane ugasiti dijelove tvrtke i otpustiti ljude. Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH u razgovoru za Faktor je rekao da je samo iz jedne od kompanija otpušteno blizu 60 ljudi.

-Imaju jedna-dvije kompanije koje su morale neke svoje podružnice zatvoriti, ali ne bih o nazivima kompanija da govorim. Te kompanije su sa područja ZDŽ-a. Ta županija je najugroženija jer je tunel Vranduk nasred te županije, ali i svi ostali. Zamislite sada tko se bavi distribucijom, svakodnevno dostavljaju robu po cijeloj Bosni i Hercegovini. I vi svaki dan u koloni čekate tri sata u jednom smjeru i isto toliko u drugom. Ili koji rade sa kvarljivom robom, voćem povrćem ili životinjama. To su zaista problemi – govori Smailbegović.

-Znam za jednu kompaniju u kojoj je 50 ili 60 ljudi ostalo bez posla, zatvoreno je već. Što se tiče gubitaka, anketom koju smo proveli među našim članicama napravili smo procjenu da se gubici mogu procijeniti na milijun KM dnevno. Iz uz ovo sve, još se najavljuje rekonstrukcija tunela Crnaja, zbog čega su naše članice iz Hercegovine, ali i drugih dijelova zemlje u panici. Za Vranduk još i ima neka moguća alternativa, ali za tunel Crnaja nema. Morate ići preko Prozora ili Bugojna da biste taj dio zaobišli – govori Smailbegović i dodaje:

-Vidite ova najava tužbe i glavni fokus ima da se Crnaja puno bolje pripremi nego što je Vranduk. Inače, Vranduk je katastrofa, a Crnaja bi bio još veća katastrofa – poručio je Smailbegović.