Nedjelja, 29 studenoga, 2020

Zbog slabih prinosa cijena kilograma meda bit će više od 20 KM

Pročitajte i ovo

Proslavljena Sv. Katarina – zaštitnica samostana u Kreševu

U srijedu, 25. studenoga, na blagdan Sv. Katarine Aleksandrijske, franjevački samostan u Kreševu proslavio je svoj patron. Koncelebrirano misno slavlje...

Proglašen Dan žalosti na području općine Vitez

Na osnovu čl. 15. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine («Službene novine FBiH» broj 49/06)...

Djelatnik HRT-a preminuo na poslu, pozlilo mu usred snimanja

Hrvatsku radioteleviziju (HRT) je jučer u popodnevnim satima zadesila tragična vijest: za vrijeme snimanja ‘Prizme’ u Studiju 9 na...
Prinosa meda u BiH ove sezone zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta gotovo da nije ni bilo, tvrde pčelari, a sve je to dovelo do skoka cijena pa tako sada kilogram kvalitetnijeg meda stoji i do 20 KM, a kako kažu, može se očekivati da će cijene u nekom naredom razdoblju još rasti, pišu Nezavisne novine.

Također, kada su u pitanju proizvodnja i plasman meda, i dalje se mnogo više uvozi u BiH nego što domaći med završi na stranom tržištu.

Goran Mirjanić, profesor na Poljoprivednom fakultetu u Banjoj Luci, koji se bavi i pčelarstvom, ističe da se ove godine nema što puno reći o pčelarskoj proizvodnji, jer je godina katastrofalna.

“Jedna jako loša godina,  a samim tim je to dovelo do velikog skoka cijena. Ako je ranije kilogram meda bio od 12 do 15 KM, sada je od 17 do 20 KM, s potencijalnom tendecijom i da ta magična cijena od 20 KM bude preskočena i  da med bude i skuplji”, kazao je Mirjanić.

Dodao je da med koji se sada plasira na naše tržište su stare zalihe i neke male količine koje su ove godine proizvele pčele.

Kako kaže, ove godine je nestašica meda, pa se samim tim može očekivati velik uvoz.

Dodao je da BiH nema organiziranu pčelarsku proizvodanju koja podrazumijeva jedan standardan kvalitet i  količinu u kontinuitetu kako bi bile ispoštovane potrebe stranih kupaca.

“Ono što mi možemo sada skupiti su jedan-dva kamiona, a robe za treći kamion nemamo. To pokazuje našu neorganiziranost i neozbiljnost”, kazao je Mirjanić za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, BiH uvozi velike količine meda, a jedan od razloga za puno veći uvoz nego izvoz jeste to što veliki broj naših pčelara tradicionalno pčelari s primitivnim košnicama i zastarjelim tehnikama.

“Tržište BiH je zanimljivo i za zemlje u okruženju. Na njemu imamo vrlo visoke cijene u odnosu na cijene meda u okolini i svi koji se bave plasmanom meda i pčelinjih proizvoda iz susjedstva nastoje maksimalno opteretiti naše tržište”, kazao je Mirjanić.

Damir Barašin, predsjednik Saveza udruženja pčelara RS, kaže da se na prostor BiH i dalje uvoze velike količine ove namirnice.

“Ljudi više kupuju domaći med, ali problem je i što naši pčelari imaju vrlo male prinose i proizvode malo meda, nedovoljno za naše tržište”, rekao je Barašin.

Dodao je da BiH izvozi med vrhunskog kvaliteta, ali kako kaže, u jako malim količinama.

“Uglavnom med iz BiH ide na arapsko tržište, gdje je cijena daleko viša nego na europskom tržištu”, kazao je Barašin.

Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara Federacije BiH, ističe da godina za pčelare nikada nije bila lošija, ali i da cijena meda ovise  od kvaliteta i vrste.

Kako kaže, hoće li u narednom periodu doći do većeg skoka cijene, ne može da kaže pošto su i sada cijene od 20 KM poprilično visoke.

Iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazali su da je  u razdoblju od devet meseci ove godine BiH za jedan kg izvoznog meda postigla prosječna  cijenu od oko 20 KM, a za jedan kg uvoznog meda prosječna cijena  je 7,75 KM.

“U istom periodu 2019. godine za jedan kg izvoznog meda postigli smo prosječnu cijenu od 14,61 KM, a za jedan kg uvoznog meda platili smo prosječnu cijenu od  7,57 KM”, rekao je  Darko Pehar iz Odjela gospodarstva Vanjskotrogvovinske komore BiH.

Dodao je da je za devet mjeseci  ove godine izvezeno  73.681 kg, a uvezeno 295.498 kg meda, odnosno na jedan kg izvezenog uvezli smo oko četiri kg meda.

“U istom periodu 2019. godine izvezli smo 14.415 kg, a uvezli 212.769 kg meda, odnosno na jedan kg izvezenog uvezli smo 14,7 kg meda”, kazao je Pehar.

Dodao je da je med moguće izvoziti i u zemlje Europske unije, a za devet mjeseci ove godine najviše je  izvezeno u Saudijsku Arabiju, zatim Kuvajt i Ujedinjene Arapske Emirate.

Poticaji za pčelare u Mrkonjić Gradu

Zamjenik načelnika općine Mrkonjić Grad Miroslav Komlenić potpisao je juče sa 57 poljoprivrednika ugovore o poticajima u pčelarstvu, za koje je iz  općinskog proračuna izdvojeno 13.000 KM.

Direktor Agencije za gospodarski razvoj ove općine Goran Todorović je rekao da općina od 2015. godine pruža podršku pčelarima.

“Od 2015. godine do danas općina Mrkonjić Grad financijski je podržala 253 pčelara i za te namjene izdvojila iz proračuna 58.512 KM”, istaknuo je Todorović.

Predsjednik Udruge pčelara “Matičnjak” Siniša Kežić je rekao da trenutačno imaju 93 člana, a njih 57 je uspjelo ostvariti pravo na poticaj.

Podcast UZOR

- Marketing -

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Župa Busovača – Župne obavijesti – 29. 11. 2020. godine

Došašća – B - 29. 11. 2020. 1. Danas je 1. nedjelja došašća. Od sutra počinju mise zornice na koje...

LIJEP POČETAK “BOŽIĆA U BUSOVAČI”

Na prvi dan manifestacije „Božić u Busovači“, posjetitelji su uživali u blagdanskoj čaroliji koja je obuzela Busovaču, a sve je započelo blagoslovom adventskog vijenca...

Sutra prva nedjelja Došašća

„Bdijte!“ (Mk 13,37) – tako Isus sažimlje svoju slikovitu riječ o vjernom upravitelju koji utjelovljuje uspio kršćanski život. Isus kroz lik čovjeka koji se...

Cikotić se vraća u optužnicu za ratni zločin nad Hrvatima Bugojna

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić (SDA) uskoro će se, uz brojne probleme, uključujući ubojstva, napade i pljačke koje u BiH svakodnevno izazivaju migranti koje...

Vitez: Održana komemoracija za Peru Gudelja

Danas je u Vitezu održana komemoracija za Peru Gudelja, gospodarstvenika, osnivača i suvlasnika poduzeća FIS d.o.o. Vitez. U oproštajnom govoru, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara...

Podcast UZOR

- Marketing -

Pročitajte i ovo