Završeni pripremni radovi za cestu Lašva – Nević Polje, uskoro gradnja ceste

Pripremni radovi na izgradnji brze ceste Lašva – Nević Polje na koju se čekalo 15-ak godina počeli su krajem lipnja, a u sljedećim danima izvođač će započeti glavne radove u skladu s predviđenom dinamikom, piše Klix.ba.

Firma Hering Široki Brijeg krajem lipnja i službeno je započela pripremne radove na izgradnji ceste Lašva – Nević Polje na koju se čekalo već 15 godina. Preventivna arheološka istraživanja, dodatna istražna bušenja, čišćenje terene, uklanjanje objekata, sječa šume, izmještanje instalacija kao i izrada pristupnih puteva, završeni su u proteklom razdoblju.

Kako su kazali iz Autocesta FBiH, gradilište je u potpunosti spremno i u sljedećim danima se očekuje da izvođač započne glavne radove u skladu s predviđenom dinamikom.

Kada govorimo o tehničkim podacima, Ugovor o izgradnji dijela brze ceste Lašva – Nević Polje (LOT 5: petlja Vitez – petlja Nević Polje) potpisan je 26. travnja ove godine, a vrijednost radova je 74,9 milijuna KM s PDV-om s rokom završetka gradnje za 20 mjeseci. Izgradnja se financira namjenskim sredstvima iz Proračuna Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a dužina trase je 4,8 kilometara, te će na njoj biti izgrađena četiri mosta i jedan vijadukt.

“Početak sekcije Lota 5 se nalazi poslije petlje Vitez – izlaz iz poslovne zone, koja će biti izgrađena u sklopu gradnje Lota 4 (Poslovna zona Vitez). Na kraju sekcije Lota 5 predviđena je izgradnja petlje Nević Polje tipa denivelirani kružni tok. Na mjestu petlje, brza cesta se pistupnim rampama priključuje na magistalni put M-16.4 Nević Polje – Bugojno. Lot 5 je riješen kao cesta s karakteristikama brze ceste s dvije prometne trake (vozna i preticajna) za svaki smjer kretanja”, kazali su iz Autocesta FBiH.

Podsjećamo, Vlada FBiH donijela odluku kojom je utvrdila da je izgradnja brze ceste Lašva – Nević Polje, u dužini od blizu 25 kilometara, od javnog interesa za Federaciju BiH i proglasila ga jednim od prioritetnih projekata u Federaciji BiH. Izgradnja ove brze ceste u dužini od 24,3 kilometra podijeljena je na pet lotova: Lašva – Kaonik, Kaonik – Selište, Selište – Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez – ulaz u poslovnu zonu – petlja Vitez – izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz poslovne zone) – petlja Nević Polje.

Održan sastanak na temu izgradnje brze ceste “Lašva-Travnik-Jajce, dionica kroz PC Vitez”

Odlukom je utvrđeno da je JP Autoceste Federacije BiH implementator i korisnik eksproprijacije nekretnina potrebnih za izgradnju brze ceste Lašva – Nević Polje na prvom, drugom, trećem i petom, a JP Ceste Federacije BiH na četvrtom LOT-u.

“Brza cesta Lašva – Travnik – Jajce će značajno poboljšati kvalitetu života bh. građana jer će skratiti vrijeme putovanja i poboljšana i sigurnost svih sudionika u prometu, pošto se radi o jednom od najopterećenijih cestovnih pravaca u našoj državi. JP Autoceste FBiH planiraju nastaviti aktivnosti s realizacijom izgradnje brze ceste kako bi se u konačnici povezala zapadna Bosna i Hercegovina odnosno Bihać, Cazin i Velika Kladuša preko Ključa, Jajca, sa središnjim dijelom na Koridor 5C i dalje s istočnom Bosnom i Hercegovinom, te susjednim državama Srbijom i Crnom Gorom”, zaključili su iz Autocesta FBiH za Klix.ba.

Foto: E.M./Klix.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Automobilom udario u benznisku crpku i ‘oborio cijene goriva’

Medvjed snimljen u “šetnji” između kuća! Mještani vele: “Ovaj je domaći, naš…”