Petak, 12 kolovoza, 2022

Završavaju 7. Dani hrvatskog kazališta u BiH

Pročitajte i ovo

Predstavom “Bespomoćna stvorenja” SKM Slavonski Brod završavaju 7. Dani hrvatskog kazališta u BiH

Predstavom Satiričkog kazališta mladih Vitez ove će nedjelje 17. srpnja, s početkom u 20,00 sati, u Kazališnoj dvorani Vitez biti zaključeni 7. Dani hrvatskog kazališta u BiH.
Satiričko kazalište mladih iz Slavonskoga Broda izvest će predstavu „Bespomoćna stvorenja”, po jednočinkama veliko Antona Pavloviča Čehova, koje je dramatizirao veliki američki dramaturg Neil Simon, a u obradu redatelja Silvija Stilinovića.

U tri jednočinke poveznica je samo jedna: čovjek. Čovjek u situaciji života, životna situacija koju postavlja čovjek. Satirično ismijavanje, koliko god paradoksalno zvučalo, odnosa medju ljudima. Karikatura života u sredini.

Svaka rečenica Čehova kao da je pisana i za današnje situacije koje si ljudi stvaraju. Predstavu treba shvatiti kao komediju. Čehov je na svako svoje djelo pisao „komedija”. Pa tako i na ovo. Guvernanta, Prosidba i Davljenik dijelovi su ove predstave u kojima će svatko naći dio kojem će se smijati i dio o kojem će razmišljati.

Requiem je to za klupu i čovjeka. Cijeli svijet je balansiranje na dvije strane klupe. I cijeli naš život ide od lijeve do desne strane klupe. Treba znati balansirati na krajevima klupe. Kad to ne uspijemo, padnemo s nje. Konačni pad je smrt. Ili nas smrt zatekne na sredini klupe. Kave li satire, kakve li ironije?

Režija je vrlo jednostavna i ostavlja glumcima potpunu slobodu stvaranja odnosa na sceni i s publikom.

Pokrovitelji ovogodišnjih, sedmih po redu, Dana hrvatskog kazališta u BiH su Federalni ministarstvo kulture i športa i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa KSB. Na smotri je izvedeno ukupno 12 predstava, a posjećenost je bila iznimna.

Iz Gradskog kazališta mladih Vitez najavili su koncem srpnja početak Ljetnog kazališnog kampa u Brajkovićima te za konac kolovoza početak 14. Dana kazališta “Vitez 2022”.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Sve je spremno za “Ribarsko večer” u Busovači

Udruga sportskih ribolovaca Busovača uz pomoć sponzora i prijatelja drugi put u našem gradu organizira "Ribarsko večer", a sve...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo