spot_img
spot_img
Srijeda, 17 travnja, 2024

Zastupnički dom izabrao novo rukovodstvo FBiH

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH usvojili su Listu kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Na listi su: Refik Lendo (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidija Bradara (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda hrvatskog i Igor Stojanović (Socijaldemokratska partija BiH) iz reda srpskog naroda.

Za ovu listu je glasovalo 96 zastupnika, dok je jedan bio protiv.

Prema aktualnim pravilima, predsjednik i dvoje potpredsjednika FBiH obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činitelji u predlaganju mandatara odnosno formiranja Federalne vlade.

Nakon toga, zastupnici će glasovati i o Prijedlogu odluke o prihvaćanju zaduženja između Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) i Bosne i Hercegovine, za financiranje Projekta “Otpornost i konkurentnost u poljoprivredi“.

U obrazloženju se navodi da se usvajanjem odluke stvara osnova za potpisivanje Supsidijarnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, kojim će se propisati uvjeti za davanje zajma Federaciji Bosne i Hercegovine.

Po završetku sjednice Zastupničkog doma, zasjedat će i Dom naroda Parlamenta FBiH koji će raspravljati o istim točkama.

Kandidati se između sebe trebaju dogovoriti tko će obavljati funkciju predsjednika, a tko potpredsjednika FBiH. Ukoliko to nije moguće, konačnu odluku će donijeti Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

Također, Zastupnički dom Parlamenta FBiH usvojio je inicijativu kojom je zadužio Vladu FBiH da izdvoji određena sredstva za pomoć Turskoj i Siriji, koje su pogođene razornim potresom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM