Subota, 20 kolovoza, 2022

Zašto bi šah trebao biti obvezan u školi?

Pročitajte i ovo

Šah je još uvijek popularna igra širom svijeta, ali se s posebnom ozbiljnošću tretira u istočnoj Europi. Primjerice, Bugarski nacionalni olimpijski odbor lobirao je da se šah prizna kao olimpijski sport. U rujnu 2011. Armenija je šah uvrstila kao obvezni školski predmet za svu djecu stariju od šest godina.

Jedna nedavna psihološka studija otkrila je da je šah povezan s većim “kognitivnim sposobnostima, sposobnošću suočavanja i rješavanja problema, pa čak i socioafektivnim razvojem djece”. Naravno, budući da se radilo o promatračkoj studiji, poveznica bi mogla biti posljedica nekog trećeg faktora ili mogućnosti da su pametna, zrela djeca uopće sklonija igranju šaha.

Šah je metafora za život

U gornjem videu učitelj matematike/šaha kaže: “Šah trenira logično razmišljanje. Uči se odlučivati, trenira pamćenje, jača snagu volje, motivira djecu na pobjedu i uči ih kako se nositi s porazom. To je jedini školski predmet koji sve to može”, prenosi Index.

To je vrlo zanimljiv uvid, piše portal Big Think. Ne samo da šah pomaže u treniranju mozga već i djecu uči osnovnim životnim vještinama. U našoj kulturi dijelimo trofeje pobjednicima i gubitnicima – ili uopće zanemarujemo vođenje rezultata – zbog neke pogrešne, politički korektne ideje da nikada ne bismo smjeli povrijediti ničije osjećaje. Ali u Armeniji škole uče djecu stvarnosti – ponekad izgubite. To je važna lekcija i treba je naučiti u mladosti.

Ono što šah čini toliko fascinantnim je to što se dvije igre nikad neće odigrati isto.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo