Zaposlenost u BiH se tek 2024. vraća na razinu od prije pandemije

Sibenik, 080519. Tvornica Impol TLM Svecanost pustanja u rad nove proizvodne linije u pogonima IMPOL TLM vrijedne 6,5 milijuna eura. Vrpcu su zajedncki presjekli slovenski ministar gospodarstva Zdravko Pocivalsek i Mario Antonic drzavni tajnik. Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Iako su vlasti najavljivale da će ovo biti godina ekonomskog oporavka u Bosni i Hercegovini, građani u 2021. ipak, prema svemu sudeći, neće osjetiti neki veći napredak.

To pokazuju projekcije međunarodnih organizacija, poput MMF-a, ali i rani podaci domaćih institucija o ekonomskim kretanjima na početku 2021. godine. Podaci o kretanju brutodruštvenog proizvoda obračunavaju se kvartalno i o njima je još rano govoriti za 2021. godinu, dok će informacije o izvozu i industrijskoj proizvodnji za januar biti poznati krajem ovog mjeseca.

No, prvi podatak za siječanj koji je stigao, a koji se tiče zaposlenosti u Federaciji BiH, krajnje je poražavajući, piše Klix.ba.

Ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH 31. siječnja 2021. iznosio je 516.808 prema podacima Porezne uprave FBiH.

Podsjetimo, broj zaposlenih 31. prosinca 2020. iznosio je 520.493. To znači da je u siječnju 2021. bez posla u Federaciji ostalo 3.685 ljudi. Ovo ne samo da je nastavak negativnog trenda iz prošle godine, već predstavlja čak i njegovo pogoršanje.

Lani je, u periodu nakon početka pandemije, dakle od ožujka do prosinca, također prema podacima Porezne uprave, u Federaciji bez posla ostalo 15 tisuća ljudi. Inače, prema predviđanjima domaćih institucija i međunarodnih organizacija, ove godine bi trebalo doći do rasta zaposlenosti u BiH. Ipak, taj rast će, u najboljem slučaju, biti dosta spor.

Prema predviđanjima Međunarodnog monetarnog fonda, stopa nezaposlenosti u BiH će se tek 2024. vratiti na razinu iz 2019.

Prema MMF-u, nezaposlenost u BiH u 2019. je pala na rekordno nisku razinu od 15,7 posto, a lani je skočila na čak 19 posto. Ovakav pad zaposlenosti u prošloj godini nije iznenađujući s obzirom na pandemiju koronavirusa i mjere koje su uvedene za sprečavanje širenja virusa.

No, građani su svakako očekivali brži oporavak. Prema projekcijama MMF-a, ove godine će stopa nezaposlenosti pasti na 17,5 posto, a dogodine na 16,8 posto. Godinu kasnije – 2023. zadržat će se na 16 posto da bi tek 2024. pala na 15,3 posto, dakle ispod razine iz 2019. godine.

Naravno, riječ je tek o projekcijama, a kako će se situacija zaista razvijati zavisit će od poteza domaćih vlasti i globalnih kretanja. Za sada gospodarstvenici uglavnom nisu zadovoljni naporima koje vlasti ulažu u ekonomski oporavak.

Razvoj privatnog sektora otežavaju loš poslovni ambijent, visoki nameti na gospodarstvo i nedovoljni poticaji iz proračuna na svim razinama. Osim toga, činjenica da BiH kasni s cijepljenjee također će se negativno odraziti na gospodarstvo, pogotovo na oblastima poput turizma i ugostiteljstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Bh. obrazovni sustav u kaosu zbog nekompetentnih kadrova

SBŽ: Poziv roditeljima/skrbnica za prijavu i upis djece u Program predškole