Zambijski mediji: Protiv uhićenih Hrvata podignuta je nova optužnica, evo detalja

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga

Protiv ponovno uhićenih osmero hrvatskih državljana podignuta je nova optužnica za pokušaj trgovine djecom, a zambijske su vlasti poništile privremene boravišne dozvole koje su im odobrene prošli mjesec, piše Lusakatimes. Odvjetnik koji zastupa Hrvate Kelvin Silwimba potvrdio je da su njegovi klijenti optuženi za pokušaj trgovine djecom, isto kao i ranije. Rekao je i da su njegovi klijenti u pritvoru u Ndoli.

Osmero uhićenih Hrvata ovaj tjedan neće biti izvedeni pred nadležni sud, potvrdilo je ranije Hini ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Hrvatski veleposlanik u Pretoriji Ante Cicvarić trenutno se nalazi u Zambiji, a hrvatskim državljanima osigurana je hrana i pribavljaju se i ostale potrepštine, naveo je MVEP.

Putem nadležnih tijela Republike Zambije ponovno je zamoljeno da se prema hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče ne predmnijeva njihova krivnja”, istaknulo je ministarstvo.

MVEP nastavlja diplomatskim putem pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Sredinom siječnja pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.

U ponedjeljak je sud povukao optužnicu protiv njih, ali ne i odbacio kako je prvotno objavljeno, i naložio im da u 48 sati napuste zemlju. U zračnoj luci u Ndoli, međutim, ponovo su uhićeni po nalogu tamošnje imigracijske službe.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica kazao je u srijedu da je u zambijskom zakonu postoji odredbu da se nakon povlačenja optužnice ona može ponovno podići te da misli da se u ovom slučaju upravo to i dogodilo.

“Čudno, da su pušteni i da im je određen rok od 48 sati da napuste državu pa su onda ponovo uhićeni. To je svakako čudno”, rekao je Malenica.

Kazao je da Hrvatska nastavlja pokušavati na sve moguće načine pomoći hrvatskim državljanima.

“Uz odrasle hrvatske državljane nastavljamo brigu i za djecu, naravno”, rekao je Malenica i dodao da je novonastala situacija “vrlo ozbiljna”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Zemljotres pogodio Hrvatsku, osjetio se i u BiH: “Zvučalo je zastrašujuće”, “Kuća se tresla”

FBiH bi nakon osam godina mogla dobiti rukovodstvo