spot_img

Zambija: Osmero Hrvata pušteno iz zatvora, brane se sa slobode

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom pušteno je u srijedu iz zatvora u Zambiji i branit će se sa slobode, potvrdila je za Hinu odvjetnica obitelji Sandra Marković.

Kako se doznaje, oni su prebačeni na tajnu lokaciju kao i prošli put kad su bili pušteni da se brane sa slobode. Nisu se zasad javili obiteljima u Hrvatsku budući da su im oduzeti mobiteli.

Ne smiju napuštati Zambiju, a rečeno im je također da im se ne preporuča napuštati privatni smještaj u kojemu će boraviti.

Na zahtjev Republike Zambije, Visoki sud u Ndoli odobrio je prebacivanje postupka protiv osmero uhićenih Hrvata s Općinskog na Visoki sud.

Prije je ročište na Općinskom sudu u Ndoli bilo najavljeno za 1. ožujka. Trenutačno nema informacija kada bi se moglo održati ročište na Visokom sudu. Uhićeni Hrvati i dalje su u zatvoru.

Ministri i državni tajnici ovaj su se tjedan sastali s obiteljima hrvatskih državljana pritvorenih u Zambiji, rekao je premijer Andrej Plenković dok mediji pišu kako zambijske vlasti prebacuju njihov slučaj na viši sud.

Od jutros nemam ništa novoga, rekao je premijer u Osijeku, odgovarajući na pitanje ima li novih informacija o slučaju u Zambiji.

Žao mi je tih ljudi jer vidim da nisu imali nikakve prljave namjere, ali šta da sada kažem? Ja sam sa svoje strane, ali neuspješno probao doći preko nekih kontakata, do nekih kontakata, ali zaboravite, ništa od toga. Ja to ne mogu. Ja bih to napravio kao privatna osoba sa ove pozicije, ali ne mogu, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti