spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

Zabranjuje se uvoz jednokratnih e-cigareta

Australija će od siječnja zabraniti uvoz jednokratnih vapova jer želi suzbiti ovisnost o nikotinu kod djece.

Kako prenosi BBC, predložit će i nove zakone koji zabranjuju proizvodnju, reklamiranje i opskrbu vapova za jednokratnu upotrebu.

Vaping se reklamira kao način prestanka pušenja, ali australski ministar zdravstva kaže da je to stvorilo novu generaciju ovisnika o nikotinu. Stoga sada žele potpuno ukinuti vaping.

Vaping ili e-cigarete uređaji su s litijevim baterijama koji imaju uloške napunjene tekućinama koje sadrže nikotin, umjetne arome i niz drugih kemikalija.

Od 2021. zabranjeno je bilo kojem Australcu kupovati ili uvoziti e-cigarete bez liječničkog recepta, ali unatoč tim ograničenjima stope ovisnosti i dalje vrtoglavo rastu.

Studija sa Sveučilišta u Sydneyu ranije ove godine otkrila je da je više od četvrtine tinejdžera u dobi od 14 do 17 godina vapalo, dok je istraživanje australske dobrotvorne organizacije Cancer Council pokazalo da je devet od deset tinejdžera u istoj dobnoj skupini lako došlo do vapa, prenosi Index.hr.

Mark Butler, savezni ministar zdravstva, kaže da će zabrana uvoza jednokratnih vapova početi 1. siječnja, a da će do ožujka biti zabranjen ulazak u zemlju ne-terapeutskih vapova koji se mogu ponovno puniti.

Stručnjaci upozoravaju da se još uvijek ne zna dovoljno o dugoročnim učincima vapinga. Istraživanje sa Sveučilišta Johns Hopkins povezalo je vaping s kroničnom bolešću pluća i astmom.

U Australiji su znanstvenici koji su proučavali tekućine koje se koriste u vapeovima upozorili da one sadrže kemikalije za koje se zna da utječu na zdravlje pluća.

Australska najava dolazi samo nekoliko dana nakon što je Vlada Novog Zelanda ukinula zabranu pušenja u svijetu, kako bi platila smanjenje poreza, prenio je Index.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM