Srijeda, 6 srpnja, 2022

Zabranjen izvoz drveta i peleta iz BiH

Pročitajte i ovo

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je na 67. izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz države.

Ova odluka znači da bi cijena ogrjevnog drveta u BiH ovog ljeta trebala biti stabilizirana. To se odnosi i na proizvode od drveta, poput peleta.

Prijedlog ove odluke početkom lipnja ove godine uputio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Podsjetimo, predloženo je da ova zabrana na snazi bude 90 dana, s mogućnošću da bude produžena. U spomenutom ministarstvu smatraju da će zabranom izvoza zaštititi domaće privrednike i zaustaviti kontinuirano poskupljenje šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta, prenosi Klix.

Koliko je situacija ozbiljna u ovoj djelatnosti pokazuje i to da je tona peleta prošle godine koštala 300-330 KM, a sada košta više od 600 KM.

Tvrtke tvrde da su poskupljenja uzrokovana ratom u Ukrajini od koje su ostale države Europske unije kupovale ogrjev. Zbog toga su bile primorane da ogrjev nabavljaju iz drugih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina. Prema navodima, iz Bosne i Hercegovine svaki dan se izveze 50 kamiona drveta, 20 do 30 kamiona peleta ili 500-700 tona.

Večernji.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Priča o nevjerojatnoj hrabrosti, požrtvovnosti i vjeri misionarke Vedrane Ljubić

Napali su je mačetom, bila je na rubu smrti, vidjela je stvari koje običan čovjek ne može niti zamisliti,...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo