Srijeda, 6 srpnja, 2022

ZA DLAKU IZBJEGNUTA TRAGEDIJA Prelazila preko šina dok je brzi vlak jurio 200 na sat!

Pročitajte i ovo

Nakon pukom srećom izbjegnute tragedije u Tošinom bunaru “Infrastruktura željeznice Srbije” ponovo upozorava i apelira: Ne prelazite preko kolosijeka brze pruge Beograd – Novi Sad za 200 km/sat, kako ne biste nastradali i ugrozili voz i putnike.

“Infrastruktura željeznice Srbije” oglasila se poslije incidenta od prije dva dana kada je jedna žena prelazila prugu na stanici Tošin bunar i kada su je jedva spasili da je ne udari brzi voz.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli tomamomirovic (@tomamomirovic)

„U željezničkom stajalištu Tošin bunar, u Beogradu, u petak je sačuvan život jedne žene, samo zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji prisutnih osoba. Naime, jedna ženska osoba krenula je da prelazi preko kolosijeka u Tošinom bunaru s torbom u rukama, ali nije mogla da se popne na peron i drugi ljudi pomogli su joj da se skloni s pruge svega nekoliko sekundi prije nego što je naišao brzi voz “Soko”, koji između Beograda i Novog Sada saobraća brzinom od 200 kilometara na sat. Ovaj slučaj zabilježile su sigurnosne kamere“, navode iz “Infrastrukture željeznice Srbije”.

Na sreću, ova žena je preživjela, ali se ovakve situacije gotovo po pravilu završavaju tragično i neko nastrada, piše Kurir.

„’Infrastruktura željeznice Srbije’ zato još jednom upozorava da se pruga prelazi samo na mjestima gdje je to omogućeno i dozvoljeno, kako bi se sačuvali ljudski životi i sigurnost željezničkog saobraćaja. Ovo posebno važi za brzu prugu Beograd – Novi Sad, gdje vozovi saobraćaju velikom brzinom i gdje nisu predviđena nikakva ukrštanja pruge i puta, niti bilo kakva nepredviđena zaustavljanja voza tijekom vožnje. Voz koji saobraća brzinom od 200 km/sat ne može trenutno da se zaustavi čak i kada mašinovođa opazi nekoga na pruzi, niti može da skrene s pruge. Osobe koje na ovaj način nepromišljeno i neodgovorno krenu da prelaze preko šina gotovo uvijek poginu na licu mjesta. Da ne govorimo o tome da to može pri velikoj brzini da se ugrozi i sigurnost putničkog voza i svih putnika u njemu“, kaže se u priopćenje, u kome se dodaje:

„Zato je neshvatljivo da bilo tko pokušava da pređe preko šina, rizikujući tako svoj i živote putnika u vozu koji juri 200 km/sat, a da svojim bližnjima nanese nenadoknadiv gubitak. Zbog nekoliko sekundi ili minuta žurbe, na ovaj način gube se ljudski životi. Nema i ne smije da postoji razlog zbog koga će bilo ko da prelazi preko brze pruge i tako izgubi svoj život“, dodaju.

Kako pojašnjavaju, brza pruga Beograd – Novi Sad velikim dijelom je ograđena, izgrađeno je preko 100 objekata (podvožnjaci, nadvožnjaci, vijadukti, galerije, pothodnici, propusti) kako bi se izbjegla ukrštanja pruge i puta, postavljen je video nadzor duž cijele dionice, a pojačano je i fizičko-tehničko osiguranje.

„Sve što je moglo da se uradi kako bi se očuvala sigurnost i sačuvali ljudski životi na brzoj pruzi urađeno je. Međutim, samo ako svi poštuju upozorenja duž pruge, ako ne prelaze kolosijeke gdje to nije dozvoljeno, ako ne ugrožavaju sebe i druge pokušavajući da umjesto pothodnikom samo pretrče preko šina, možemo zajedno da sačuvamo ljudske živote“, nastavlja se u priopćenje.

“Infrastruktura željeznice Srbije“ zato ponovo upozorava, apelira i moli da se svi pridržavaju propisa, posebno na brzoj pruzi, da se ne prelazi i ne pretrčava preko šina, da se poštuju oznake duž pruge, da se brza pruga prelazi kroz pothodnike, podvožanje ili nadvožnjake, i da ni jedna žurba, ni jedan razlog ne budu preči od vaših života.

„Samo tako možemo zajedno sačuvati ljudske živote i sigurnost željezničkog saobraćaja na brzoj pruzi između Beograda i Novog Sada“, zaključuje se u priopćenje.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

VIDEO Ovo je najbolja krava koju ćete vidjeti u BiH, a evo i zašto

U okviru Dana kosidbe i Strljanice na Kupresu je održana i stočarska izložba na kojoj se moglo vidjeti mnogo...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo