Vukovarsko svjetlo sinoć zasjalo u Kiseljaku

0
71

Okosnicu ovog glazbeno – scenskog spektakla čine tri dokumentarna filma – Vječni plamen, Bitka za Vukovar te Vukovar danas.

Plamen “Vukovarskog svjetla” zapaljen je sinoć u gradskoj dvorani u Kiseljaku u sklopu manifestacije “Hrvatsko proljeće Središnje Bosne. Naime, u Kiseljak je stigao glazbeno-scenski spektakl kojim se nastoje očuvati uspomene, ali i educirati mlade o krvavim, ali i slavnim danima nedavne nacionalne povijesti.

Riječ je o glazbeno-scenskoj predstavi ‘Bitka za Vukovar – kako smo branili grad i Hrvatsku’ ujedno prvoj edukativo glazbeno-scenskoj predstavi koju su režirali branitelji.

Predstava je do sada izvedena u preko 100 gradova, a izazvala je veliku pozornost i oduševljenje publike svih dobnih uzrasta u Hrvatskoj, BiH i iseljeništvu.

U braniteljskoj predstavi na gledatelja djeluju svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, eksplozije granata, prelijetanja zrakoplova, urlici i lavež pasa, mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvučnim i svjetlosnim efektima uz prikazivanje filma o obrani Vukovara. Istovremeno se u simfoniju zvukova, mirisa, svjetla i tame, ubacuju pomno odabrane pjesme koje izvode lokalni folklorni sastavi te se tako narušava struktura sjetnih i neugodnih osjećaja pretvarajući sve negativno u optimizam, poštovanje i Domoljublje.

Dok su članovi folklornog sastava zauzimali polukružno mjesto na pozornici, uslijedilo je čitanje po jednog teksta iz knjiga Damira Plavšića ‘Ne plači, moj dobri Anđele’ i Damira Markuša ’58; HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca’.

Naime, predstava je djelo vukovarskih branitelja Damira Plavšića i Damira Markušića koji potpisuju i režiju a s ciljem promicanja hrvatske kulturne baštine u predstavi su sudjelovali HKUD “Fra Karlo Kujundžić” Brestovsko, HKD “Gromiljak” Gromiljak, HKUD “Bećarac” Lepenica, Klapa “Dišpet” Kiseljak, Mažoretkinje Kiseljaka.
Pokrovitelj manifestacije je Općina Kiseljak odnosno načelnik Mladen Mišurić-Ramljak koji se i obratio večeras dok su zajedničkim snagama događaj organizirali Mladež HDZ BIH Kiseljak,braniteljske udruge Domovinskog rada općine Kiseljak, HKD Napredak Kiseljak, Frama Kiseljak, SŠ”IGK” Kiseljak, Udruga mladih “Efekt” Kiseljak i udruga građana “Viktoria” Kiseljak.

Dojmove jednog od autora uoči izvedbe u Kiseljaku za Artinfo možete pročitati na linku–> https://bit.ly/2JvnV8V