spot_img
spot_img
Petak, 12 travnja, 2024

Vrtići u FBiH bi se trebali otvoriti sljedeći tjedan, vjerojatno 14. svibnja

Vrtići u Federaciji BiH bi od sljedećeg tjedna mogli biti ponovno otvoreni, a Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva potvrdio je kako se razmatra ta odluka te je okvirno naveo mjere koje će se trebati poštivati u ovim ustanovama.

Otvaranje vrtića je nešto što je planirano u narednoj fazi popuštanja mjera u Federaciji BiH i to bi se moglo dogoditi sljedeći tjedan uz puštanje u rad i gradskog prijevoza, rekao je Čerkez za Klix.ba.

“Rekli smo već da će se mjere potepeno ublažavati uz praćenje epidemiološke situacije, a važno je istaknuti da će sve detaljne mjere koje se budu morale poštivati biti naznačene nakon otvaranja vrtića”, kazao je Čerkez.

Ipak, dodao je Čerkez, ono što je sigurno, u vrtićima će se morati voditi računa o osobnoj zaštiti i distanci, a rad u vrtićima će poslodavci morati prilagoditi trenutnoj situaciji i samim tim smanjiti rizik od zaraze.

“Znamo da je kontakt najveći rizik, ali on mora postojati, međutim, treba se organizirati na način da bude sveden na minimum. Ljudi koji budu radili u vrtićima će cijelo vrijeme imati punu samozaštitu koja podrazumijeva maske i rukavice i važno je da imaju distancu od djece. Ako neki roditelji imaju mogućnost djecu ostavljati kući, to bi bila najbolja opcija, ali razumijemo i ako je drugačija situacija”, naglasio je Čerkez.

Kako je pojasnio, rizici od zaraze koronavirusom se ne mogu eliminirati, ali se mogu smanjiti upravo odgovarajućom zaštitom, distancom i pravilnom organizacijom rada.

“Ta organizacija rada podrazumijeva da se unutar vrtića organiziraju manje grupe djece koja će u prostorijama boraviti uz poštivanje distance. Naravno, svakodnevno će se vršiti redovita dezinfekcija prostora, uz sve navedene mjere koje su obvezne. U narednom razdoblju dolazi lijepo vrijeme pa je preporučljivo da svi zaposleni u vrtićima s djecom provode vrijeme na otvorenom”, poručio je Čerkez.

Prema onome što piše Avaz, vrtići bi se mogli otvoriti 14. svibnja.

– Naš prijedlog je 14. svibnja, ali u ponedjeljak imamo još jedan sastanak – kazao je Čerkez za Avaz i potvrdio kako je otvaranje ugostiteljskih objekata moguće tek u posljednoj fazi, dakle otprilike 28. svibnja. .

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti