spot_img
spot_img
Utorak, 28 svibnja, 2024

Vozači iz BiH među najlošijima u svijetu, razlozi alkohol i loše ceste

Stručnjaci za osiguranje automobila Compare the Market napravili su popis zemalja iz kojih dolaze najbolji odnosno najlošiji vozači.

Svijest o prometu, opasnosti u prometu i vožnja u alkoholiziranom stanju samo su neki od čimbenika koji su promatrani u ovom istraživanju.

Prema popisu na kojem je 50 zemalja, najbolji vozači na svijetu su u Japanu. Granica alkohola u krvi im je prilično niska, 0,03 g/dl, a Japan također ima četvrtu najvišu razinu kvalitete cesta, što znači da je općenito vrlo sigurna zemlja ne samo za vožnju već i za pješake.

Podaci za 2022.

Osam od deset najsigurnijih zemalja je u Europi, a Nizozemska je najbolja od država sa Starog Kontinenta, na drugom mjestu na svijetu. Nizozemska ima i drugu najvišu razinu kvalitete cesta, odmah iza Singapura, a također ima jednu od najnižih razina smrtnih slučajeva u prometu u svijetu promatrano na 100.000 stanovnika.

S druge strane, Tajland je proglašen zemljom s najlošijim vozačima na svijetu s najvećim brojem tragičnih smrtnih slučajeva u prometu, 32 na 100.000 ljudi.

Bosna i Hercegovina zauzela je 38. mjesto od 50 zemalja, što i nije pohvalno. Pozicija Bosne i Hercegovine i ne čudi s obzirom na broj prometnih nesreća i lošu infrastrukturu. Više tisuća ozlijeđenih i 216 smrtno stradalih osoba crni je epilog stravičnih prometnih nesreća koje su se dogodile prošle godine na cestama u Bosni i Hercegovini.

Prema službenim podacima Federalne uprave policije (FUP) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske, u 2022. godini na bh. cestama dogodile su se 31.242 nesreće.

U spomenutom razdoblju samo na području Federacije BiH dogodilo se 21.348 nesreća u kojima je ozlijeđeno 6815 osoba. Drugim riječima, došlo je do povećanja broja nesreća i ozlijeđenih jer su godinu prije, 2021. godine, zabilježene 20.494 nesreće te 6612 ozlijeđenih osoba.

Zanimljivo je analizirati i uzroke nesreća, također na cestama u Federaciji BiH.  (Ne)očekivano, na prvom mjestu uvjerljivo je neprilagođena brzina – čak 5259 nesreća dogodilo se jer su vozači divljali i pritiskali papučicu gasa.

Utjecaj alkohola je na drugom neslavnom mjestu. Registrirano je 785 nesreća koje su za posljedicu imale pijane vozače.

S druge strane, na cestama u bh. entitetu RS prošle godine poginulo je 100 osoba, što je jedna žrtva manje u odnosu na lani. Prema podacima iz Ministarstva unutarnjih poslova RS-a, u 2022. godini dogodile su se 9894 nesreće, što je za 0,5 posto manje u odnosu na 2021. godinu kada se dogodila 9941 nesreća.

Loša infrastruktura

Tri tisuće Bosanaca i Hercegovaca u posljednjih deset godina izgubilo je živote u prometu.

Bosni i Hercegovini nedostaje dobra i kvalitetna cestovna infrastruktura, koja mora biti na zavidnoj razini. Moramo imati zaštitne, odvojene ograde na svim dionicama gdje je potrebno kako bi nas, u slučaju naše eventualne pogreške, spasile od težeg ozljeđivanja i smrtne posljedice, kažu stručnjaci.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti