spot_img
Srijeda, 6 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Voće i povrće postaje luksuz: “Sve se na grame kupuje”

Globalnu inflaciju najviše osjete građani. Sve više je onih koji kupuju samo neophodno, a voće i povrće postaje luksuz. Dokaz tome su tržnice na kojima se kupuje na komad. Tegovci kažu da su troškovi nabavke robe često veći u odnosu na zaradu.

Situacija je loša, kupovna moć građana je opala, a samim tim i zarada, priča Huso koji godinama uzgaja i svoje domaće proizvode prodaje na sarajevskoj tržnici Markale. Građani rado kupuju domaće, ali umjesto na kilogram-dva, voće i povrće kupuju na komad: “Zarada je dnevno loša – skroz na skroz. Sve se na grame kupuje. Ima neke dobiti, ali tanko… Prije je bio jedan dan kao sada tjedan. Sad je drugačija situacija – od korone do ratova. Neće biti bolje”.

Kaže kako je široke ruke kada su u pitanju oni koji ne mogu kupiti sve što žele i što im treba. Umirovljenicima voće i povrće daje na ‘teku’ jer zna da oni preživljavaju od mirovine do mirovine. I drugi prodavači razumiju besparicu, javlja FTV.

Trgovci na tržnici ne pamte gora vremena, kao ni građani, koji strahuju od novih i najavljenih poskupljenja. U kupovinu se ide samo po ono osnovno i koliko im potrošačka košarica dozvoljava. Strašno je, kažu, da su u odnosu na prošlu godinu kupovinu prepolovili.

Nije isto u odnosu na prošlu godinu, pokazuju i podaci Agencije za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine. Primjerice, u  rujnu ove godine cijene su porasle za 17,3 posto u odnosu na isti period prošle.
Cijene hrane i bezalkoholnih pića su porasle za 26,2 posto, režijski izdaci za 2,6 posto a prijevoz za 28,2 posto. Lista poskupljenja je duga, pa je prava znanost ako itko uspije da živi i dodatno uštedi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM