spot_img
Subota, 9 prosinca, 2023
spot_imgspot_img

Vlada FBiH: Transferi braniteljskoj populaciji veći od 4,4 milijuna KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu donijela odluke o usvajanju osam programa utroška sredstava u okviru tekućih transfera pojedincima i neprofitnim organizacijama namijenjenih braniteljskoj populaciji u ukupnom iznosu od 4.440.000 KM, utvrđenih Proračunom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata.

Iznos od 2.000.000 KM planiran je u sklopu transfera pomoć u liječenju branitelja. Pravo na jednokratnu novčanu pomoć, po ovom programu, za vlastito liječenje ili liječenje drugog člana uže obitelji se ostvaruje podnošenjem prijave s relevatnom dokumentacijom po osnovu javnog poziva koji raspisuje Federalno ministarstvo.

Ovo pravo se ostvaruje pod uvjetom da podnositelj prijave ispunjava utvrđene opće i posebne uvjete za dodjelu jednokratne novčane pomoći za liječenje, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Transfer za sufinanciranje troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija planiran je u iznosu od 1.000.000 KM. Ova sredstva će se dodjeljivati na temelju pojedinačnih zahtjeva podnesenih u tijeku 2023. godine u skladu s javnim pozivom koji će sadržavati opće i posebne kriterije, kao i popis potrebne dokumentacije koja se prilaže, neophodne kod odlučivanja o pravu na pomoć. Pravo sudjelovanja za pomoć u sufinanciranju troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija imaju sve fizičke osobe, koje pripadaju kategoriji braniteljskih populacija. Jednokratna pomoć u sufinanciranju troškova sahrana i dženaza pripadnika braniteljskih populacija dodijeljivat će se u iznosu od 400 KM.

Tekući transferi neprofitnim organizacijama planiran je u iznosu od 390.000 KM. Cilj ovog programa je pružanje potpore i financijske pomoći Fondaciji za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Sarajevo (273.000 KM) i Zakladi za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije Mostar (117.000 KM).

Sredstva i kriteriji raspodjele planirani su i u sklopu transfera namijenjenog za udruge proistekle iz posljednjeg obrambeno-oslobodilačkog/domovinskog rata u iznosu od 360.000 KM.

U sklopu programa podrške Fondaciji za stambeno zbrinjavanje RVI i braniteljsku populaciju planirana su sredstva u iznosu od 200.000 KM. Odobrena sredstva uplatit će se na račun Fondacije za pružanje pomoći u rješavanju stambenih pitanja pripadnika braniteljske populacije, a na osnovu usvojenog Programa rada ove fondacije za 2023. godinu.

Transfer za obilježavanje značajnih datuma planiran je u iznosu od 200.000 KM, a odobravat će se samo za sufinanciranje manifestacija povodom obilježavanja značajnih datuma, događaja i ličnosti iz razdoblja Domovinskog rata, u skladu sa utvrđenim kriterijima raspodjele.

Odobrena su i sredstva, te utvrđeni kriteriji raspodjele u skopu transfera Savezu logoraša BiH (90.000 KM), Hrvatskoj udruzi logoraša Domovinskog rata u BiH (40.000 KM), te IDA – istraživačko dokumentacijske aktivnosti i zaštita žrtava svjedoka genocida (60.000 KM).

Transfer za sufinanciranje izgradnje spomen obilježja, uređenja mezarja i grobalja planiran je u iznosu od 100.000 KM, u skladu sa utvrđenim kriterijima.

U ovogodišnjem proračunu, u odnosu na prethodnu godinu, povećana su sredstva za dva transfera u ukupnom iznosu od 700 tisuća KM. Tako je transfer za pomoć u liječenju pripadnika braniteljskih kategorija uvećan za 500 tisuća KM, a sredstva za sufinanciranje troškova sahrana i dženaza za 200 tisuća KM.

Utvrđen koeficijent 1 (jedan) za novčanu egzistencijalnu naknadu demobiliziranim braniteljima.

Vlada Federacije BiH donijela je Odluku kojom se utvrđuje koeficijent 1 (jedan) za obračun i isplatu mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji za razdoblje siječanj – ožujak 2023. godine (I kvartal 2023. godine), u okviru Transfera za implementaciju Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji – novčana egzistencijalna naknada, utvrđenog Proračunom FBiH za 2023. godinu.

Na osnovu ovog koeficijenta i utvrđenog iznosa člankom 22. Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, utvrdit će se visina mjesečne novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima i članovima njihovih obitelji, zarazdoblje siječanj – ožujak 2023. godine.

Koeficijent će se primjenjivati za razdoblje siječanj – ožujak 2023. godine, u skladu s raspoloživim sredstvima Proračuna FBiH za ovu godinu.

Kako je navedeno u obrazloženju ove odluke, Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata su u Proračunu FBiH za 2023. godinu odobrena namjenska sredstva za provođenje Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji – novčana egzistencijalna naknada, u iznosu od 50 milijuna KM. Osiguranjem ovih sredstava uređuju se prava, uvjeti i postupak za ostvarivanje prava razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji.

Također, donošenjem Odluke ispoštovat će se dosljedna primjena ovog zakona, kao i Zakona o proračunima u FBiH i Zakona o izvršavanju Proračuna FBiH za 2023. godinu.

Inače, siječanjska naknada za 22.258 razvojačenih branitelja ove godine isplaćena je u ukupnom iznosu od 4.552.825 KM iz Proračuna FBiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM