Utorak, 13 travnja, 2021

Vizionari iz Livna proizvode organsko ljekovito bilje i žitarice

Pročitajte i ovo

Evo koji testovi su valjani za ulazak u Republiku Hrvatsku

Ulazak u Republiku Hrvatsku osobama trećih zemalja iz turističkih razloga dozvoljen je uz negativni PCR ili brzi antigenski test....

Krizni stožer FBiH dao preporuku da policijski sat ipak ostane od 21 sat

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je na današnjem sastanku donio preporuku za Vladu Federacije BiH da ne skraćuje razdoblje...

RASPORED PROLJETNOG BLAGOSLOVA POLJA 2021. godine

1. Nedjelja, 18.04.2021: 8:00 – rana 9:00 - Bare 11:00 – Smreke i Putiš 14:00 – Kula i Bukovci 18:00 – večernja 2. Nedjelja, 25.04.2021: 8:00...
Kako kaže Denis Jandić, član Zadruge “Aroma Organica”, Livanjsko polje površine 405 km2 najveće je krško polje u Europi, ali se jedva koristi za uzgoj žitarica ili bilo koje druge usjeve, piše akta.ba.

– Jedan od osnovnih razloga što smo još 2015. godine uspostavili poljoprivrednu zadrugu bio je početi obrađivati zemljište, i to na ekološki održiv način – kaže on.

Zemlja, zrak i voda

Denis, zajedno s još četvoricom entuzijasta, osnovao je Zadrugu “Aroma Organica” u Livnu. Počeli su od nule.

– Sve što imamo u Livnu su zemlja, zrak i voda te smo željeli od toga nešto napraviti – nastavlja Denis.

– Znali smo kako se ne možemo boriti na tržištu pšenice, ali proizvodnja organske heljde, prosa i spelte imala je smisla te smo to i uradili – objašnjava Denis. Nakon uspostavljanja zadruge, zakupili su 21 hektar općinskog zemljišta na deset godina i proizvodnja je počela. Usporedno sa žitaricama, počeli su eksperimentirati i s uzgojem aromatskog bilja, uključujući korijandar, anis i čičak. Iako je osnovni tim Zadruge “Aroma Organica”, uz Denisa, koji je IT stručnjak, uključivao ekonomista, agronoma, veterinara i čovjeka iz prodaje – svi sada također obrađuju zemlju – njihov poslovni plan nije bio savršen. Bez opreme za preradu žitarica i bilja nisu mogli sušiti i skladištiti proizvode te su ih morali prodavati kao svježe poluproizvode po niskim cijenama, piše akta.ba.

- Advertisement -

– Prodaja svježih žitarica teško da je pokrivala troškove organske proizvodnje pa smo morali početi proizvoditi proizvode s dodanom vrijednošću – kaže Denis.

Prijavili su se za grant pri Sweden/USAID FARMA II projektu. Sredstva koja su dobili 2017. pomogla su im kupiti stroj za čišćenje žitarica – ljuštilicu, sušaru, mlin i pakirku. Razvili su i logo te promotivne materijale, a angažirali su i stručnjake za uzgoj ljekovitoga i aromatičnoga bilja te preradu žita.

Osnaženi ženama

Dobivena pomoć omogućila im je razviti 16 novih završnih proizvoda, uključujući brašno od organske heljde, prosa, spelte i raži, te mekinje. Većinu svojih proizvoda prodaju online koristeći www.farmer.ba platformu i www.aromaorganica.org internetsku stranicu. Denis kaže kako su ta dva prodajna kanala i izravna prodaja u prostorijama zadruge dovoljni za prodaju nekih 10 tona proizvoda, koliko ih godišnje i proizvedu.

Proširenje proizvodnje u Zadruzi “Aroma Organica” zahtijevalo je dodatno osoblje, pa se tijekom 2018. i 2019. broj članova udvostručio, a pet novih članova su žene koje sad upravljaju poslovanjem rame uz rame s petoricom osnivača.

– Nažalost, profit koji u ovom trenutku ostvarujemo nije dovoljan za život pa imamo i druge poslove. Ipak, radimo na daljem širenju i povećanju naše proizvodnje. Nadamo se da ćemo jednom obrađivati mnogo veći dio Livanjskog polja i da ćemo proizvoditi dovoljno i za izvoz. Tada bismo već mogli živjeti isključivo od poljoprivrede – zaključuje Denis, piše akta.ba.

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Marketing -

Posljednje objavljeno

Krizni stožer FBiH dao preporuku da policijski sat ipak ostane od 21 sat

Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva je na današnjem sastanku donio preporuku za Vladu Federacije BiH da ne skraćuje razdoblje...
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo