Ponedjeljak, 30 ožujka, 2020

Video koji slama srce: Dječak žrtva bullyinga alarm je za sve

Pročitajte i ovo

Obilježavamo ljubičasti dan: Svjetski dan podrške oboljelima od epilepsije

26. ožujka je “ljubičasti dan”, dan kada se širom svijeta ljubičastom bojom iskazuje solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju. Dan...

KISELJAK: Krađa vozila i provala u benzinsku crpku tijekom trajanja policijskog sata

Kako neslužbeno doznajemo, dana, 22.3.2020. godine u mjestu Gromiljak prijavljeno je da se dogodila provala u objekat Hifa petrol...

Tvrtka “TIOIL” donirala novčanu pomoć za bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić” u Novoj Biloj

Hvalevrijedna donacija od tvrtke “TIOIL” je od velikog je značaja za rad bolnice Nova Bila “Dr. Fra Mato Nikolić”. S...
Majka sina patuljastog rasta Quadena (9) podijelila je video koji razotkriva užasavajuće posljedice maltretiranja u školi, a sada se iz različitih dijelova svijeta javljaju želeći pomoći dječaku

Australka Yarraka Bayles iz prve je ruke iskusila grozne posljedice bullyinga nad vlastitim djetetom, koje u školi proživljava njen 9-godišnji sin Quaden. Dječak je rođen s dijagnozom Achondroplasia dwarfizam, poremećaju rasta kostiju zbog čega on ima normalnu veličine torza, a znatno kraće udove od prosjeka.

Koliko bullying utječe na Quadena, majka je otkrila u videu kojeg je snimila nakon što ga je pokupila iz škole, želeći upozoriti sve što žrtve vršnjačkog nasilja i njihovi roditelji proživljavaju te kako je nužno pozabaviti se tom temom puno više nego do sad.

Pogledajte video:

This is the impacts of bullying! I seriously don’t know what else to do! 😭

Posted by Yarraka Bayles on Utorak, 18. Februar 2020.

I sama u suzama, Yarraka je dodala da bullying vrijeđa cijelu njenu obitelj.

Otkako je objavila video u utorak, video je pregledan preko 17 milijuna puta. Dječak i obitelj dobili su veliku podršku javnosti, uključujućih onu australskih sportaša te drugih slavnih ličnosti.

Vršnjačko nasilje doživjelo je tri četvrtine djece

Ruganje, isključivanje iz društva i krađa djetetovih stvari – samo su neki od oblika bullyinga s kojima se djeca susreću u školi. Tri četvrtine djece barem je jednom u životu doživjelo vršnjačko nasilje. Takvo ponašanje može rezultirati emocionalnim tegobama i problemima u ponašanju. Kako posljedica toga može se javiti agresija, usamljenost i depresija.

Djeca koja maltretiraju druge najčešće to rade da bi bila popularna, jer traže pozornost ili zato da bi sebe učinila važnijima nego što jesu. Maltretiranjem slabijih od sebe oni postaju moćniji i važniji.

Njihove su žrtve najčešće djeca koja su drugačija od njih, i to obično fizički slabija, mlađa te djeca koja se ne znaju izboriti za sebe i ona djeca koja se lako uzrujaju.

U koštacu s nasilnikom

Takvo ponašanje treba prijaviti odraslima, bilo roditeljima, profesorima ili ravnatelju. Time se nasilniku i svim ostalima koji se tako ponašaju jasno daje do znanja kako se njihovo omalovažavanje i maltretiranje neće tolerirati.

Nulta tolerancija: I u vrtićima prijavljuju djecu zbog bullyinga

Iako je vršnjačko nasilje u školama, pa čak već i u vrtićima veliki problem odgojno-obrazovnog sustava već godinama, Hrvatska je tek sad, prvi put, dobila Akcijski plan za prevenciju nasilja u školama 2020.-2024. godine.

– Već imamo kazne za vršnjačko nasilje, po četiri različite pedagoške mjere u osnovnim i srednjim školama, no učitelje i nastavnike na izricanje tih mjera demotivira beskrajan postupak administriranja. Osim toga, nastavnici i učitelji često su u tim postupcima prepušteni sami sebi – komentar je Željka Stipića, čelnika sindikata Preporod.

Odavno za vršnjačko nasilje u školama na raspolaganju stoji mjera opomene, ukora, strogog ukora i preseljenja u drugu školu za osnovne škole, odnosno mjera opomene, ukora, opomene pred isključenje i isključenja za učenike srednjih škola, kaže Stipić.

Kako stoji u novom akcijskom planu, sve osnovne i srednje škole do početka listopada moraju izraditi školske kodekse u kojima će od “a do ž” jasno biti definirane obaveze, ali i prava nastavnika, kao i nenastavnog osoblja, učenika i roditelja kad je nasilje u pitanju. Do kraja lipnja se pak očekuje definiranje svih kazni za nasilje.

24sata.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

- Advertisement -

Posljednje objavljeno

SPOMENI SE ČOVJEČE DA SVETKUJEŠ DAN GOSPODNJI!

Nedjelja za nedjeljom, nema žurbe, nema gužve u prometu, nema trke ljude koji zaborave gdje uopće toliko žure, nema...

Premijer FBiH u šetnji bez maske, rukavica…

Lijepo vrijeme ovog vikenda uspjelo je izmamiti građane Sarajeva da izađu i prošetaju jednim od najljepših dijelova grada - Vilsonovim šetalištem. Jedan od šetača...

Tri časne sestre i dva svećenika u Međugorju zaraženi koronavirusom

Među oboljelima i fra Tomislav Pervan, koji se javnosti obratio pismom. Pet novopotvrđenih slučajeva koronavirusa u Čitluku ne veže se uz klaster prvozaražene osobe u...

Dodik: Bošnjaci žele opstruirati odluku o izvanrednom stanju

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je očigledno da Bošnjaci žele opstrirati odluku o izvanrednom stanju koju je donijela Narodna skupština. Dodik...

Gel neće s nokta? Tri metode da vam manikura bude kao igra

Mnogim ženama manikira ne traje duže od tri dana, pa im otkrivanje gela za nokte, s kojim su nokti besprijekorni i do tri tjedna,...
- Advertisement -

Pročitajte i ovo

- Advertisement -