spot_img

VIDEO: Je li nužno uvođenje negativnog PCR testa za ulazak u BiH?

Sve teža epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini. Novi sojevi se brzo šire, a njihovo suzbijanje je sve teže. Stručnjaci upozoravaju, ako bude nastavljena propusnost ka Bosni i Hercegovini bez kontrole ulaska i obaveznog negativnog PCR testa, sve bi nas moglo skupo koštati. Inicijative postoje, ali nadležni bez konkretnih koraka.

Brojni su zahtjevi s različitih nivoa vlasti za uvođenjem obaveznog negativnog PCR testa za sve one koji žele ući u Bosnu i Hercegovinu, bez obzira na državljanstvo.

EDIN FORTO, premijer Sarajevske županije

“Posebno zabrinjava činjenica da u ovako dramatičnoj epidemiološkoj situaciji i dalje ne postoji nikakva kontrola ulaza u BiH, uprkos stalnim zahtjevima da se uvede obaveza posjedovanja negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, prije ulaska u BiH”, rekao je Forto.

DRAŠKO STANIVUKOVIĆ, gradonačelnik Banje Luke

“Pojačan je pritisak na GP Gradiška, a građani iz drugih gradova gdje su restriktivnije mjere, kada govorimo o ugostiteljskim objektima, dolaze u Banju Luku, što dodatno utječe da se situacija s pandemijom pogoršava“, kazao je Stanivuković.

MIRSAD KACILA, predsjednik Odbora za zdravstvo ZD PFBiH

“Peti prijedlog je pokušaj ili zaključak da se uvede obavezan PCR test prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, u zavisnosti kolike ingerencije posjeduje u ovom momentu Federalni parlament ili Vlada”, istakao je Kacila.

Zaključke Odbora za zdravstvo usvojio je Federalni parlament na prethodnoj sjednici. Hitnu sjednicu bi, kako su zatražili iz Četvorke, trebao održati Zastupnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine.

Obrazloženje zahtjeva za sazivanje hitne sjednice Zastupničkom doma Parlamenta BiH:

“Uzimajući u obzir da Vijeće ministara BiH nije navedene mjere uvelo samoinicijativno, niti je to uradilo nakon javnih poziva da takve mjere uvede, održavanje hitne sjednice sa ovom točkom dnevnog reda je neophodno kako bi Dom naložio Vijeću ministara BiH da te mjere uvede.”

Hoće li sjednica biti zakazana, nismo dobili informaciju. Odluku o uvođenju obaveznog PCR testa, Vijeće ministara BiH neće donijeti bez stava stručnjaka.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

“Ono što je stav Vijeća ministara jeste da će sve usuglašene stavove zdravstvenih radnika u BiH ispoštovati i donijeti potrebne odluke. U ovom trenutku ne postoji takav zahtjev od zdravstvenih radnika u BiH“, naglasio je Tegeltija.

Selektivno uvođenje kontrola ulaska u neku zemlju koje se do sada provodilo u većini europskih zemalja, nije dalo rezultate, rekao je Zeljković iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Ako bi došlo do uvođenja ove mjere, kaže Zeljković, potrebno je da se odnosi na sve.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske

“Bez obzira da li je građanin BiH ili bilo koje druge zemlje da se kontrolira PCR metodom, ali da ta ista recipročna mjera postoji i u toj zemlji”, rekao je Zeljković.

Stručnjaci upozoravaju, dosadašnja propusnost prema Bosni i Hercegovini već mnogo košta i državu i njene građane. Ovakva mjera trebala se rješavati prije pogoršanja epidemiološke situacije.

EDNAN DRLJEVIĆ, šef Covid odjela Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš”

“Da smo tada ograničili ulazak u BiH ne bi došlo i do pojave britanskog soja koji se pojavljuje u više od 80 posto oboljelih, a pojavljuje se i češki soj, može očekivati i južnoafrički soj ili brazilski da se pojavi i da još više zakomplicira ionako tešku situaciju”, naglašava Drljević.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti