spot_img

Velika grupa hodočasnika iz Busovače krenula ka sv. Ivi u Podmilačje (FOTO)

Podmilačje, drevno svetište sv. Ivana Krstitelja, poznato i kao sv. Ivo, svake godine privlači desetke tisuća vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine. Ovih dana, Hrvati katolici iz Kreševa, Kiseljaka, Viteza, Novog Travnika, Hercegovine, Banja Luke, Kotor Varoši i brojnih drugih krajeva zemlje zaputili su se na ovo sveto mjesto, gdje se mole i štuju sv. Ivana Krstitelja.

Sveti Ivan Krstitelj, poznat po svojoj nepokolebljivoj vjeri i asketskom načinu života, predstavlja uzor duhovne čistoće i predanosti. Njegovo svetište, smješteno pokraj kraljevskog grada Jajca, simbol je nade, vjere i zajedništva. Svake godine, uoči njegova blagdana, hodočasnici svih uzrasta kreću na put dug nekoliko stotina kilometara, svjedočeći svoju vjeru i odanost.

Hodočašće iz Busovače

Sinoć je iz Busovače, iz predivnog ambijenta župne crkve sv. Ante Padovanskog, krenula velika grupa hodočasnika. Nakon blagoslova župnog vikara i fratra, fra Ivice Matišića, koji uživa veliko poštovanje među vjernicima, vjernici su započeli svoje putovanje. Fra Ivica Matišić poznat je po svojoj toplini i predanosti zajednici, te njegov blagoslov ima posebnu težinu za sve hodočasnike.

Ova grupa, sastavljena od starijih i mladih osoba, predstavlja predivan primjer međugeneracijske solidarnosti i zajedništva. Hodajući zajedno, osnažuju svoju vjeru i međusobno se povezuju, dijeleći duhovna iskustva i priče. Hodočašće nije samo fizičko putovanje, već i duboko duhovno iskustvo koje omogućuje vjernicima da se zbliže i ujedine u svojoj vjeri.

Grupu od 70 hodočasnika predvodi iskusni planinar Vinko Milić, predsjednik PD “TIM” Busovača. Njihov put prema Podmilačju, dug oko 100 kilometara, trajat će do sutrašnje mise uočnice. Vinko Milić i Ljuban Grubešić, poznati po svojoj strasti prema planinarenju i organiziranju zajedničkih aktivnosti, osiguravaju da hodočasnici sigurno stignu do svog cilja.

Ova tradicija hodočašćenja u velikoj grupi potekla je od busovačkog planinara i nekadašnjeg predsjednika PD “TIM” Busovača, Mladena Akrapa Manca. Iako ove godine nije mogao biti s hodočasnicima, njegova ideja i duh prisutni su među njima. Hodočašće je prilika za vjernike da ispune svoje zavjete, ali i da se fizički osnaže kroz zahtjevno putovanje.

Želimo svim hodočasnicima mnogo sreće, ustrajnosti, lijepog vremena i ispunjenje zavjeta po zagovoru sv. Ive. Njihovo putovanje je inspiracija za sve nas, podsjećajući nas na važnost vjere, zajedništva i duhovnog ispunjenja. Pratite portal grad-busovaca.com za daljnje informacije i fotografije s ovogodišnjeg hodočašća, te se pridružite ovoj predivnoj tradiciji u godinama koje dolaze.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti