spot_img

Upravo u Vitezu počeo koncert u čast velikog Joze Penave, nastupa pjevačka skupina “Sv. Anto” iz Busovače te Mirsada Čatić Mekić!

Udruga Jozo Penava iz Viteza danas u Franšiznom centru BiH, u Vitezu organizira koncert narodnih pjesama i sevdalinki, posvečenih legendarnom Jozi Penavi.

Koncert je počeo u 18 sati, u kongresnoj dvorani hotela Central u sklopu Franšiznog centra BiH.

Koncertu se odazvao i legendarni Mate Bulić, a nastupit će Marko Krišto, Željo Šarić, Mirsada Čatić Mekić, Zlatko Vidović, Ilija Kričančić, Dragan Ramljak, Lašvanske tamburice i Pjevačka skupina sv. Anto iz Busovače.

Jozo Penava rođen je u katoličkoj obitelji u Paležu kod Kiseljaka 1909. godine. bio je producent, skladatelj, aranžer, vokalni i instrumentalni interpretator iz Bosne i Hercegovine. Mnogo je pridonio kvalitetnoj narodnoj pjesmi, posebno sevdalinki i takozvanim „novokomponiranim narodnim pjesmama“ koje je radio na elementima folklornog nasljeđa srednjeg Balkana. Nesumnjivo je najznačajniji i najproduktivniji bosanskohercegovački stvaratelj.

Sve behara i sve cvjeta, Sjetuje me majka, Pjesma Kiseljaku, Gledala sam s prozora… samo su neke od pjesama za koje vlada mišljenje da pripadaju izvornim sevdalinkama, a djelo su Joze Penave.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti