spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Upozorenje za građane Busovače: Evo što nikako ne smijete bacati u odvode!

UPOZORENJE ZA GRAĐANE – ZAČEPLJENJE KANALIZACIJE!!!

Začepljenja odvodnih sustava uzrokovana su odbacivanjem u kanalizaciju onoga čemu tamo nikako nije mjesto. Ipak, mnogi ljudi i dalje to rade ne obraćajući pažnju na posljedice.

PODSJETIMO: ČEMU NIJE MJESTO U KANALIZACIJI!!!

VLAŽNE MARAMICE, HIGIJENSKI ULOŠCI, TAMPONI, ŠTAPIĆI ZA UŠI, KONDOMI, PAPIRNATI RUČNICI I OSTALA PAPIRNA KONFEKCIJA (osim toaletnog papira!) ne smiju završiti u kanalizaciji. Napravljeni su od materijala koji nisu razgradivi! Osim što uzrokuju začepljenja odvodnih cijevi, njihovo nakupljanje uzrokuje vraćanje otpadnih fekalnih voda u (najčešće) podrumske, stambene ili garažne prostorije.

ULJA I MASTI ZA KUHANJE i OSTATCI MASNOĆA OD KUHANJA pomiješani s ostalim otpadom uvelike doprinose stvaranju začepljenja kućnih odvoda.

LJUSKE OD JAJA pridonose povećanju zrnatog otpada koji se miješa s ostalim otpadom u odvodima i tako stvara začepljenja.

TALOG OD KAVE jedan je od najčešćih uzročnika začepljenja odvoda. Da bi se pravilno zbrinuo, potrebno je ocijediti višak tekućine, a preostali talog kompostirati.

MOTORNA ULJA, BOJE i SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE koja sadrže fosfate i druge spojeve potrebno je uvijek držati podalje od kanalizacije. Ispušteni u kanalizaciju ili septičke jame predstavljaju opasan otpad koji može onečistiti izvorišta pitke vode i zagaditi vaš okoliš.

LIJEKOVI odbačeni u kanalizaciju zagađuju okoliš, a u dodiru s vodom postaju opasni za ljude i životinje. Nije ih dozvoljeno bacati niti u miješani komunalni otpad, već ih treba odložiti u za to predviđene posude u ljekarnama.

BRAŠNO i TJESTENINE također spadaju u kategoriju zabranjenog za odlaganje u odvodne sustave. Brašno se zgrušava i stvrdnjava unutar odvodnih cijevi!

1 KOMENTAR

  1. Wow, awesome blog format! How lengthy have you ever been blogging for?

    you make blogging glance easy. The entire look of your site is fantastic, as well as the content!
    You can see similar here najlepszy sklep

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti