spot_img
spot_img
Petak, 19 travnja, 2024

Ulazimo u ključnih mjesec dana za BiH, moguće je više scenarija

Kao analitičari koji poznaju političku situaciju u BiH ali i međunarodne odnose kroz BiH, na stranicama ABCportala donosimo još jednu analizu odnosno još jednu političku istinu koja će se ovih dana sasvim sigurno dogoditi u ovoj zemlji. Naše analize nisu poput kvazi analitičara Slave Kukića koji evo trideset godina svojim analizama rovari protiv hrvatskog naroda u BiH, pokušavajući im politički naškoditi svojim idiotarijama i gluparijama po unitarističkim sarajevskim portalima i medijima. Da se pita Kukića, Čović, HNS i hrvatska politika u BiH bi davno nestala jer ovaj politički klaun je potpuno out za politiku, pa njemu je drug Tito čiju smo politiku odbacili već skoro pedeset godina još uvijek broj 1.

Tako ovih dana Kukić predviđa po stoti put kraj Dragana Čovića kojeg će eto Amerika maknuti uskoro, naravno kvazi analitičar je to stotine puta ponavljao i za Milorada Dodika i tako uveseljavao bošnjačku političku javnost s kojom gaji izuzetno dobre odnose. No od njegovih naklapanja, želja i analiza naravno gotovo uvijek i redovno nema ništa.  Ali, da se mi ipak malo odmaknemo od Kukićevih političkih halucinacija i bedastoća i napišemo par rečenica o jednoj izuzetno važnoj stvari koja se danas dogodila i koja će sasvim sigurno imati jako velike konotacije na buduću političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Naime, radi sa o današnjoj svekolikoj podršci Draganu Čoviću, odnosno HNS-u iz Zagreba. Iako su Amerikanci bahato pokušavali uplašiti Čovića i prijetiti nekakvim svojim već poznatim besmislicama, Vlada Republike Hrvatske je sasvim otvoreno i izravno nasuprot američkim prijetnjama stala iza hrvatske politike u BiH (ovo je doista prvi put od samostalne Hrvatske). Dakle, Plenković je nedvosmisleno rekao da stoji uz stav Dragana Čovića po pitanju Južne plinske interkonekcije. To je jako velika stvar koju će Čović itekako iskoristiti i po pitanju drugih neriješenih političkih pitanja u BiH. Tko to već u ovom trenutku ne vidi, ne treba se baviti politikom niti sličnim stvarima (analizama). Sam Čović je ovih dana diskretno najavljivao da će u narednom periodu zbog politike ‘trojke’ doći do jako teških situacija za ovu zemlju. ‘To je velika greška’ – napomenuo je predsjednik HDZ-a.

Prije negoli li završimo sa analiziranjem daljnje politike Hrvata u BiH, treba napomenuti još jednu vrlo bitnu stvar koja će se odviti u roku desetak dana. Bh javnosti je poznata izjava da će Christian Schmidt nametnuti tehničke izmjene izbornog zakona ali isto tako poznata je i izjava Milorada Dodika koji je rekao da će u tom slučaju RS imati svoj izborni zakon koji će biti jedino važeći u ovom još uvijek bh.entitetu. Rekli bismo Schmidt je na velikim mukama što učiniti, ukoliko pokuša sa izmjenama, BiH će doći u doista tešku političku krizu koja još nije niti blizu viđena u ovom protektoratu. Dodik se sigurno ne šali i već je dosta puta ponovio što će se dogoditi. Milorad s ekstremno moćnim Putinom (premda je percepcija mnogih da je luzer) pije kavu kad mu padne napamet. Nisu to nimalo jeftine informacije i treba ih uzeti u obzir.

Ukoliko dođe do tog i Hrvati će sasvim sigurno jače izraziti svoje nezadovoljstvo bošnjačkom hegemonijom. Potpomognuti podrškom iz institucija RH, vrlo brzo će najavljivati bojkot izbora a samim tim i slabljenje institucija. Jedno je sigurno, uz otvorenu podršku Hrvatske biti će puno puno lakše broditi uzburkanim bh morem.

U narednim danima mogu se očekivati jače izraženiji hrvatski stavovi te nakon neuspjelih pregovora (ako propadnu a vjerojatno hoće) potpuno drugačiju politiku Dragana Čovića.

Od jednog kooperativnog Čovića spremnog na kompromis dobit ćemo političara koji se više neće niti oslanjati na besmislene pregovore. Situaciju će mu sasvim sigurno olakšati Schmidt koji bi mogao nametanjem isprovocirati Dodika a onda se nema što čekati.

Druge nema niti će biti, interes hrvatskog naroda u BiH je apsolutno iznad svih drugih interesa u BiH! Potpuna ravnopravnost u višenacionalnoj zajednici … beskompromisno!

Sve u svemu slijedi mjesec dana u kojima ćemo apsolutno saznati mnogo tog izuzetno važnog vezano za BiH. Jedno je gotovo sigurno već od sutra Dragan Čović će svoju politiku i svoje stavove prioritetno staviti visoko iznad stavova Cristiana Schmidta, Murphyja i ostalih međunarodnih političkih smušenjaka koji obitavaju na ovim prostorima.

www.abcportal.info

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM