spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 27 svibnja, 2024

Ulazak Hrvatske u eurozonu “smanjio” primanja stradalnika HVO-a iz BiH

Svi koji u BiH primaju mirovine, plaće ili neke vrste naknada iz Hrvatske te koriste platne kartice te države primijetili su kako dobivaju manje novca u markama, što je rezultat ulaska RH u eurozonu, piše Večernji list BiH.

Ovo “obezvrjeđivanje” kune u odnosu na euro lako je objasniti jer se ranije za jedan euro izdvajalo oko 7,29 kuna, a od 1. siječnja ove godine euro vrijedi 7,55 kuna.

Nije mali broj onih koji će osjetiti “smanjenje” primanja, odnosno posljedicu usklađivanja novoga odnosa kune i eura. Kako su nam objasnili financijski stručnjaci, ni jedan “posao”, pa tako ni uvođenje nove valute nisu besplatni.

Pogođeno 10.000 osoba

Ova odluka izravno se odrazila na oko 10.000 bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane koji su stradali u posljednjem ratu te kao invalidi ostvarili prava, kao i korisnika obiteljskih mirovina poginulih pripadnika HVO-a.

Invalidsku mirovinu primaju bivši pripadnici HVO-a, državljani Republike Hrvatske (RH) koji su ostvarili pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne ili opće nesposobnosti za rad i primjenom ugovora HVO-a imaju pravo na novi obračun visine invalidske mirovine na temelju smanjenja postotka oštećenja organizma prema pravomoćnoj odluci nadležnog tijela BiH.

Ta određena mirovina isplaćuje se u visini razlike između invalidske mirovine ostvarene prema ugovoru HVO-a i mjesečnog iznosa osobne invalidnine ostvarene u BiH. Istodobno, pravo na obiteljsku mirovinu ostvarili su članovi uže i šire obitelji umrlog i smrtno stradalog pripadnika HVO-a, članovi uže i šire obitelji umrlog i smrtno stradalog pripadnika borbenog sektora HVO-a.

To se odnosi na one obitelji u kojima je sin ili član poginuo u obrani suvereniteta u razdoblju od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1996. godine. Takvu mirovinu primaju i bračni ili izvanbračni partner umrlog pripadnika HVO-a, državljanina RH, koji stječe pravo na obiteljsku mirovinu kada navrši 50 godina života, pod uvjetom da ima navršenih 40 godina života u trenutku smrti pripadnika HVO-a.

I djeca umrlog pripadnika HVO-a, državljanina RH, ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu za vrijeme redovitog školovanja i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja ako nisu zaposlena ili korisnici mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, najkasnije kada navrše 26 godina života.

Svi ti iznosi koje su na ruke dobivali do 1. siječnja kretali su se između 2500 i 8000 kuna, koliko dobivaju najteži invalidi. No, otkako je euro “poskupio”, odnosno kuna oslabjela, na svojim računima dobivaju između 20 i 50 eura manje od toga iznosa.

Oko 80 eura 150 KM

Po starome tečaju eura 8000 kuna iznosilo je oko 1111 eura odnosno 2160 maraka, dok, nakon novoga obračuna, taj prihod iz Hrvatske iznosi oko 1066 eura.

Još pojednostavljenije stvari se mogu provjeriti na sljedeći način. Kada na bankomatu u BiH korisnik kartice tekućeg računa podigne 150 maraka, onda mu se od 1. siječnja zaračunava kao da je podigao 80 eura.

Ispada da se za jedan euro u BiH dobiva tek 1,88 maraka, a ne 1,95. No, posljednji problemi i nisu stvar odnosa marke i eura, nego obezvrijeđivanja kune.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti