spot_img

Uganđanka osmislila lijek protiv malarije na bazi mlijeka

Jovia Kisaakye, 20 godišnja poduzetnica koja dolazi iz obitelji poljoprivrednika, razvila je kremu protiv komaraca od ukiseljenog mlijeka i time ponudila rješenje i za malariju i za velike količine pokvarenog mlijeka.

Mlada znanstvenica iz Ugande, u kojoj je malarija najčešći uzrok smrti, osmislila je sto posto organsko sredstvo za odbijanje komaraca na bazi mlijeka i time ostvarila još jednu korist, pobrinula se za velike količine odbačenog mlijeka koje se pokvari zbog nedostatka hladnjaka.

Jovia Kisaakye, 20 godišnja poduzetnica koja dolazi iz obitelji poljoprivrednika, razvila je kremu protiv komaraca od ukiseljenog mlijeka i time ponudila rješenje i za malariju i za velike količine pokvarenog mlijeka.

Poljoprivrednici u Ugandi proizvode 2,8 milijardi litara mlijeka na godinu, prema podacima Nacionalne ustanove za razvoj mljekarstva, no od te količine tek se trećina konzumira.

Ostatak se uglavnom brzo pokvari jer većina ruralnih područja nema struje i nema načina da čuva mlijeko na hladnome.

Malarija je smrtonosna bolest, a uzrokuju je paraziti koji se prenose zaraženim komaricama (vrste Anopheles), navodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U 2020. u svijetu je bilo 241 milijuna slučajeva malarije, a što je rezultiralo smrću 627.000 oboljelih, procjenjuje WHO.

Upravo Afrika ima neproporcionalno visok udio tog tereta – u 2020. godini 95 posto slučajeva malarije bilo je u Africi odnosno 96 posto svih slučajeva zaraze koji su završili smrću.

Djeca mlađa od pet godina čine 80 posto svih slučajeva malarije sa smrtnih ishodom u Africi.

U Ugandi je malarija najčešći uzročnik smrti. Svake godine 14 milijuna ljudi zarazi se tom bolešću u populaciji od  46 milijuna ljudi, a deseci tisuća liječe se u bolnici.

Kisaakye je i predobro upoznata s tim problemom jer je njezin brat Jeremiah umro 2007. od malarije kada je imao samo godinu dana, a i ona sama imala je malariju i liječila se nekoliko puta u bolnici.

Kao studentica statistike počele se baviti malarijom prije tri godine kada je upoznala dvojicu znanstvenika, jedan od njih je Patrick Sseremba, 26-godišnji agronom, a drugi prehrambeni tehnolog Blasio Kawere (26), sa sveučilišta Makerere u Kampali.

Osnovali su “Sparkle Agro Brand” kada je Kisaakye odlučila isprobati i stvoriti učinkovit losion protiv komaraca na bazi suhog mliječnog praha.

Proveli su laboratorijska ispitivanja uz pomoć Ministarstva zdravstva i Nacionalnog instituta za istraživanje insekata.

“Mnoga prva ispitivanja nisu bila uspješna”, priznaje Sseremba, no njih troje nije odustalo.

Prvu kombinaciju pronašli su početkom 2020. i stvorili su sredstvo za odbijanje komaraca koje djeluje do 12 sati.

Proizvod je bio spreman za tržište i bio je više od običnog repelenta jer je sadrži prirodne biljne ekstrakte i pomaže u liječenju kože te je čini elastičnom.

Sastoji su 100 posto organski.

Brand “The Sparkle” obvezao se i na borbu proti bacanja hrane. Tvrtka otkupljuje pokvareno mlijeko od malih mljekara tako da su svi na dobitku, jer mali mljekarom tim prihodom pokrivaju gubitke.

Sparkle Agro Brand ima skroman laboratorij u selu Kitende, južno od ugandske prijestolnice. Tvrtka sada vrijedi oko milijun dolara te ima četiri stalno zaposlene osobe i 20 na određeno.

Proizvod im otkupljuju ljekarne i supermarketi u Ugandi i Demokratskoj Republici Kongo, ali i humanitarne organizacije koje kremu dijele izbjeglicama.

Sada njih troje razmišljaju razviti novi proizvod – insekticid na bazi mlijeka.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti