Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Udruženje osoba sa multiple sklerozom Županije Sarajevo obilježilo svjetski dan multiple skleroze

Pročitajte i ovo

Svjetski dan multiple skleroze obilježen je održavanjem  Okruglog stola pod nazivom  „Terapijske opcije u tretmanu multiple skleroze“ u organizaciji Udruženje osoba sa multiple sklerozom Županije Sarajevo.

Pozdravne riječi uputio je predsjednik Udruženja Gordan Muzurović, a stručna predavanja održale su: prof.dr Enra Suljić,  prof.dr.med.sci Aida Šehanović I doc.dr.med.sci. Nataša Pejanović-Škobić.

Od 2009. godine se na inicijativu organizacije MSIF (engl. Multiple Sclerosis International Federation) u svijetu obilježava Svjetski dan multiple skleroze. Svjetski dan MS-a službeno se obilježava 30. svibnja. Cilj održavanja Svjetskog dana multiple skleroze je povezivanje ljudi, grupa i organizacija u pokret na međunarodnoj razini koji sudjelovanjem u događajima i aktivnostima podiže svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu. Okuplja globalnu MS zajednicu kako bi podijelila priče, podigla svijest i vodila kampanju sa svima koji su pogođeni multiplom sklerozom.

Multipla skleroza je najčešća autoimuna demijelinizacijska upalna bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i leđne, tj. kralježnične moždine). Pretežno je to bolest mladih osoba, a kod većine se bolesnika znaci bolesti javljaju između 20. i 45. godine života, rijetko prije 15. i nakon 55. godine.  Žene obolijevaju dvaput češće od muškaraca.

U MS-u gubitak mijelina utječe na način na koji živci provode električne impulse do i iz mozga. Simptomi mogu uključivati zamagljen vid, slabe udove, trnce, nestabilnost, probleme s pamćenjem i umor. Ne postoji lijek koji može izliječiti MS, ali dostupni su tretmani koji mogu izmijeniti tijek bolesti.

Oboljelim od multiple skleroze u Federaciji BiH, Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, u okviru svojih nadležnosti, omogućava financiranje i nabavku lijekova za liječenje MS-a.

Trenutno je omogućeno liječenje za 626 pacijenata na području FBiH, a ZZOiR FBiH kontinuirano nastoji omogućiti financijska sredstva za oboljele na listi čekanja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Bolnica Travnik dočekala četvero novih specijalista u svom kadru: Dr. Šatrović organizirao prigodan prijem

U kabinetu direktora JU Bolnica Travnik, direktor ove Ustanove dr. Adnan Šatrović jučer je organizirao prijem za specijaliste koji...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo