spot_img
Srijeda, 4 listopada, 2023
spot_img

U Turskoj uhićeno više od 180 osoba zbog rušenja zgrada tijekom zemljotresa, među njima i gradonačelnik

Više od 600 ljudi trenutno je pod istragom u Turskoj zbog zgrada koje su se srušile u smrtonosnom potresu šestog veljače.

Ministar pravosuđa Bekir Bozdag kazao je da su do sada uhićene 184 osobe, uključujući građevinske poduzetnike i vlasnike nekretnina.

Godinama su stručnjaci upozoravali da endemska korupcija i vladina politika znače da mnoge nove zgrade nisu sigurne. Potvrđeni broj mrtvih u Turskoj i Siriji premašio je 50.000, piše Klix.ba.

Bozdag je dao televizijsku izjavu iz jugoistočne Turske, gdje se dogodio zemljotres magnitude 7,8 nakon kojeg je uslijedilo još jedno snažno podrhtavanje samo nekoliko sati kasnije.

Njegovi komentari pokazali su kako se istraga proširila – prije dvije tjedna vlasti su objavile da je izdano 113 naloga za uhićenje.

Među uhićenima je i gradonačelnik jednog od gradova u blizini zemljotresa, priopćili su turski mediji.

Više od 160.000 zgrada srušilo se ili je teško oštećeno u Turskoj nakon zemljotresa, postavljajući pitanje jesu li posljedice prirodne katastrofe pogoršane ljudskim propustima.

Opozicijske stranke i neki građevinski stručnjaci optužuju administraciju predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ne provodi građevinske propise i pokušava preusmjeriti ukupnu krivnju za katastrofu.

Kažu da je vladina politika dopustila takozvane amnestije za izvođače radova koji su prekršili građevinske propise, kako bi se potaknuo građevinski bum, uključujući i područja sklona zemljotresima.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti