spot_img
spot_img
Petak, 14 lipnja, 2024

U Sarajevu uništeni vijenci za poginule branitelje HVO brigade “Kralj Tvrtko”

Među poginulim braniteljima HVO-a brigade “Kralj Tvrtko”, pored Hrvata, bilo je i Bošnjaka, Roma, Židova, svih onih koji se nisu libili boriti za slobodu svoga grada, priopćeno je iz Županijskog odbora HDZ-a BiH Vrhbosna.

Prije dva dana, točnije 30. svibnja 2022. godine, u organizaciji Koordinacije udruga Hrvatskog vijeća obrane Grada-Kantona Sarajevo upriličeno je svečano obilježavanje 30. obljetnice HVO brigade “Kralj Tvrtko”, kada su položeni vijenci na mjestu predviđenom za izgradnju spomenika svim poginulim i preminulim braniteljima Grada Sarajeva pripadnicima HVO brigade “Kralj Tvrtko” pored crkve Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu.

Među poginulim braniteljima HVO-a brigade “Kralj Tvrtko”, pored Hrvata, bilo je i Bošnjaka, Roma, Židova, svih onih koji se nisu libili boriti za slobodu svoga grada.

Niti jedan dan nakon svečanosti, ti su isti vijenci i svijeće, zapaljene za njihove duše, razbacani. Njihovoj žrtvi, najvećoj žrtvi koju netko može dati za svoj grad, svoju domovinu, te njihovim obiteljima, je ovim gnusnim činom pljunuto u lice i poručeno da, iako su branili svoj grad, on ih je odbacio, priopćili su iz Županijskog odbora HDZ-a BiH Vrhbosna.

Skoro u isto vrijeme, dok su se udovice branitelja i njihovi suborci prisjećali svojih najmilijih, na drugoj lokaciji je otkrivena „spomen-ploča HVO Sarajevo“, koju je podigao Grad Sarajevo. Gradsko vijeće Grada Sarajeva je donijelo odluku o izgradnji navedenog ‘spomenika’ temeljem zahtjeva neverificirane tzv. Udruge organizatora otpora umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a, na čijem je čelu Marinko Pejić, ratni dezerter koji se ne nalazi u registru branitelja federalnog Ministarstvo za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata. Ovu „Udrugu“ većina branitelja HVO-a ne smatra Udrugom koja legitimno predstavlja i zastupa interese branitelja HVO-a, niti je certificirana od strane temeljnih Udruga HVO-a registriranih na razini Federacije BiH, no bliska je gradskim vlastima. Ona svojim nezakonitim djelovanjem, pored štete koju nanosi besprijekornom ugledu branitelja Grada Sarajeva koji su djelovali u okviru HVO-a brigade “Kralj Tvrtko“, stvara lažnu sliku prihvaćenosti i multietničnosti.

Gradsko vijeće je, koje u potpunosti ignorira inicijativu Udruge obitelji poginulih branitelja HVO Sarajevo za izgradnju spomenika poginulim braniteljima HVO Grada, još jednom odlučilo odbaciti svoje nepodobne sinove.

Županijski odbor HDZ BiH Vrhbosna daje punu potporu Koordinaciji temeljnih Udruga HVO Grada-Kantona Sarajevo u njihovim nastojanima da se istinito informira javnost i dostojno sačuva uspomena na sve poginule i preminule branitelje Grada Sarajeva pripadnike HVO brigade “Kralj Tvrtko” navodi se u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti