spot_img

U prostoru kafea Theatre Busovača promovirana zbirka dječje poezije “Kako je cvijeće dobilo boje”, autorice Sadete Hodžić

U prepunom prostoru kafea Theatre Busovača sinoć je organizirana čarolija čitanja zbirke poezije za djecu “Kako je cvijeće dobilo boje”, autorice Sadete Hodžić.

Najmlađi, koji su došli u zaista velikom broju, bili su u prilici da čitaju stihove, kao i da pjevaju i sviraju, a roditelji da se uključe u priču o danima djetinjstva, o poeziji, ljepoti maštanja i stvaranja.

Sadeta Hodžić rođena je u Zenici 1985. godine. Profesorica je bosanskog jezika i književnosti. Piše poeziju i prozu koju je objavljivala u listovima i časopisima za koju je dobila mnogobrojne nagrade. Proteklih 10-ak godina radila je kao radiovoditeljica i bila urednica dječjeg programa na radiju.

U ugodnom ambijentu posjetioci su uživali uz stihove koje su na posebno emotivan način donijeli učenici OŠ “Kaćuni”.

Poseban ambijent zvucima gitare, klavira i pjesmom obogatili su i učenici Osnovne glazbene škole Jakova Gotovca iz Busovače.

Program ima za ideju animiranje djece za spontan i prisan odnos prema knjigama, pripovijedanju i doživljajima koje donosi čitanje bajki, priča i poezije, kazao je Josip Lukin, moderator promocije.

Promotorica knjige bila je naša književnica Mirjana Jezildžić. Mirjana je ovom prilikom također kazala kako se kada je prvi put dobila knjigu vratila u djetinjstvo te da u Sadetinim pjesmama sve vrvi od vedrine i života, od optimizma, mašte i ljepote, i puno ljubavi prema djeci, prema odraslima i svijetu.

Također, naglasila je da pjesme u sebi nose izuzetno dobre poruke za djecu, pogotovo u odnosu prema školi, prema prijateljstvu, njihovim vršnjacima, prema starijima i okolini i da se nada da će knjiga naći put do što više kako malih, tako i velikih čitalaca.

Organizator ove kulturne večeri bilo je HKD Napredak u suradnji s Udruženjem ABF Busovača.

 

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti