spot_img
spot_imgspot_img
Nedjelja, 25 veljače, 2024

U Mostaru potpisan najveći investicijski ugovor u BiH u posljednjih 30 godina

U sjedištu Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH u Mostaru, potpisan je ugovor za izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Medakovo – Ozimice, dužine 21,3 kilometra.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Asim Cengiz, član Uprave Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S., te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija i Evren Utku Gök, projektni menadžer turske kompanije.

Vrijednost ugovorenih radova iznosi 361.753.355 eura bez PDV-a, s rokom završetka izgradnje od 30 mjeseci nakon uvođenja izvođača u posao.

Prethodna Vlada i Uprava Autocesta iz 2014. godine su planirali izgradnju dionice Medakovo –Poprikuše putem koncesije što se pokazalo neizvodivim procesom na koji je potrošeno mnogo vremena. Zahvaljujući agažmanu i zajedničkim naporima ove Vlade FBiH i aktualne Uprave JP Autoceste FBiH promjenom modela ugovaranja, u rekordnom vremenu za manje od devet mjeseci smo dodijelili ugovor za građenje. Ovo je najveći investicijski ugovor potpisan u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini. Potpisivanjem ugovora za izgradnju dionice Medakovo – Ozimice pokazali smo da se može promjeniti raniji pristup ugovaranja za kratke dionice. Sada se već nazire kraj izgradnje Koridora Vc i sa sigurnošću možemo reći da će do kraja 2025. godine sjeverni dio Koridora Vc biti završen i pušten u promet, rekao je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Na dionici Medakovo – Ozimice, ukupne dužine 21,3 km, gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u studenome 2022. godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu.

Da bi se kompletirao projekt autoceste na sjeveru, još se čeka završetak procedure za dionicu Ozimice –Poprikuše. Time će cijeli taj dio koridora biti u određenoj fazi gradnje.

Nema važnije stvari za društvo od infrastrukturnog povezivanja. Završetak Koridora Vc početak je boljeg povezivanja Bosne i Hercegovine s regijom i Europskom Unijom koji će omogućiti brži gospodarski razvoj. U proteklom razdoblju pokazali smo da međusobnom potporom možemo brže i kvalitetnije djelovati te na taj način ubrzati izgradnju autocesta i brzih cesta, izjavio je
Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija.

Predstavnik turskog izvođača Asim Cengiz rekao je kako je ovaj projekt nastavak uspješne suradnje između javnog preduzeća Autocesta i ove firme.

Dosada smo zajedničkim snagama završili mnogo značajnih projekata, uvijek u okviru vremenskog roka i u skladu s ugovornim obvezama. Nema sumnje da će tako biti i ovaj put, istakao je Cengiz.

On je iskoristio priliku te se zahvalio narodu Bosne i Hercegovine na nesebičnoj pomoći nakon nedavnog katastrofalnog potresa koji je pogodio Tursku.

Izgradnja dionice Medakovo – Ozimice financirat će se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Europske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izgradnja tunela Prenj počinje u ovoj godini, a njegov završetak je planiran u razdoblju od šest godina čime će kompletan Koridor Vc biti završen do kraja 2028. godine. Korist za gospodarstvo i društvo ovim investicijama će biti značajna tako da mogu reći da je vrijeme iščekivanja i trošenja vremena za izgradnju novih dionica iza nas, te da će život svih građana biti bolji i da će nada i sreća biti veća, zaključio je Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM