spot_img

U Livnu proslavljen Dan posvećenog života, predavanje održao Busovljak fra Nikola Livaja

U Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla, na Gorici u Livnu, u četvrtak, 2. veljače 2023. godine, proslavljen je Dan posvećenog života

U Franjevačkom samostanu sv. Petra i Pavla, na Gorici u Livnu, u četvrtak, 2. veljače 2023. godine, proslavljen je Dan posvećenog života koji je još davne 1997. godine ustanovio sveti papa Ivana Pavao II. Kako je to već dulja tradicija u ovom samostanskom području, zbog prijepodnevnih obveza u pastoralu, svećenici, redovnici i redovnice se okupe popodne u franjevačkom samostanu, oko 15:30 sati na kavu nakon koje u 16:00 sati slijedi predavanje, poslije kojeg bude klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Ova je tradicija samo nakratko prekinuta za vrijeme pandemije, piše Franjevačka informativna agencija.

Tako su se ove godine okupili, pored braće franjevaca, časne sestre iz Livna (Školske sestre franjevke, Milosrdnice sv. Vinka Paulskog i Služavke Malog Isusa) te sestre Klanjateljice krvi Kristove iz Glamoča.

Po prvi put je bila i sestra Marija Marković iz Karmela vječnog klanjanja Praškog djeteta Isusa iz Gornjih Rujana. Sve ih je pozdravio i dobrodošlicu zaželio gorički gvardijan fra Marko Ešegović.

Posebno je pozdravio fra Nikolu Livaju, đakona u župi Ljubunčić koji je prihvatio da održi ovogodišnje predavanje. Tema fra Nikolinog predavanja bila je „Franjevačka duhovnost“. Nakon uvoda o duhovnosti i njezinim temeljnim odrednicama općenito, o franjevačkoj je duhovnosti govorio kao utemeljenosti na utemeljitelju.

Neke je osobitosti duhovnosti Reda manje braće približio slušateljima kroz odnose svetog Franje sa stvorenim svijetom, s patnjom i sa smrću, a u zaključku izlaganja potaknuo je da osobe za dijalog u duhu svetog Franje, dijalog u kojem se u sugovorniku traži ono božansko, tražimo u svojim zajednicama.

Nakon predavanja braća i sestre su se uputili preko puta u samostan časnih sestara franjevki, na jednosatno klanjanje pred Presvetim sakramentom, koje su predvodili gvardijan fra Marko Ešegović i časne sestre franjevke. (kta/fia)

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti