U Kiseljaku održana županijska manifestacija “Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje”

U Kiseljaku je u petak, 9. listopada 2015. održana županijska smotra tradicionalne manifestacije “Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje”.

Središte grada je tako od 10 sati pa do kasnog poslijepodneva osim plodovima zemlje i raznim pripravcima od tijesta, bilo obilato i dječjim smijehom, narodnim nošnjama, glazbom i plesom.

Naime, zbog prošlogodišnje pobjede, Kiseljak je dobio tu čast ugostiti sve škole ove županije, osnovne i srednje, koje rade po hrvatskom planu i programu, a njegovi će predstavnici s kolegama iz Uskoplja predstavljati Županiju na nacionalnom natjecanju u Stubičkim Toplicama.

Ovogodišnju smotru otvorila je ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa u Vladi ŽSB Katica Čerkez, dok se osim nje nazočnima obratio i načelnik općine Kiseljak Mladen Mišurić Ramljak zahvalivši Srednjoj školi Ivan Goran Kovačić na čelu s ravnateljicom Mirjanom Medić, na domaćinstvu.

Ministrica je izrazila radost što roditelji preko svoje djece na ovaj način čuvaju običaje i tradiciju Hrvata Središnje Bosne.

Poseban gost događaja bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan del Vechio, nazvavši ovu manifestaciju prekrasnom, jer kako je rekao” kruh nije samo dio naše prehrane, nego i filozofija života. Nešto što nas veže za zemlju, za obitelj…”

Događaj su uveličali i brojni dužnosnici HDZ-a BiH predvođeni predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta FBIH Lidijom Bradara,među kojima su bili i predsjedatelj Sabora ŽSB Josip Kvasina, ministri u Vladi ŽSB Feliks Vidović i Zoran Marković te načelnik općine Kreševo Radoje Vidović.

Nakon otvorenja svečanosti i prezentacije izloženih radova svih škola, u crkvi sv. Ilije u Kiseljaku slavljena je Sveta misa nakon koje je nastavljen program na platou ispred zgrade Općine gdje su nastupili brojni učenici izvodeći recitacije, dramske ulomke, pjesme a nastupile su i neizostavne kiseljačke mažoretkinje.

Najveći aplauz izazvali su oni najmlađi, točnije djeca kiseljačkih vrtića koji su otplesali svoju verziju kola, naravno u hrvatskim narodnim nošnjama.

Premda su svi sudionici zbog svoga velikog truda zaslužili biti pobjednici, zbog nastavka ove manifestacije podijeljene su i službene nagrade.

Od osnovnih škola ove godine su bili najbolji Vitežani, dok su drugo odnosno treće mjesto osvojile Osnovna škola Braća Jezerčić iz Jajca te Osnovna škola Lepenica.

Uskoplje je i osvojilo treću nagradu u kategoriji srednjih škola, drugo mjesto pripalo je Srednjoj strukovnoj školi Fojnica u Kiseljaku dok su radovi KŠC-a Petar Barbarić iz Travnik proglašeni najboljima.

Ovom prilikom zahvaljujemo se članovima novinarske sekcije Srednje škole Busovača na ustupljenim fotografijama.

Dani kruha Busovača Dani kruha Busovača Dani kruha Busovača

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

14. "Šopovi dani na Plivi"

Završeni 14. “Šopovi dani na Plivi”

U Gradskoj knjižnici u Busovači održano predavanje na temu “Poremećaji u prehrani”