U Hrvatskoj se gradi solarna elektrana veličine 600 nogometnih igrališta

Nakon dvije godine čekanja tvrtki Acciona Energía ovih će dana biti izdano energetsko odobrenje za dosad najveću sunčanu elektranu u Hrvatskoj (i regiji), kapaciteta čak 150 megavata, koju planira graditi na Miljevačkom platou u okolici Drniša i Knina, piše Jutarnji list.

U pitanju je SE Promina, što je investicija od oko 100 milijuna eura, kako su ranije najavljivali iz te tvrtke u vlasništvu španjolskog developera u području obnovljivih izvora Acciona Energía, koji uskoro u Dalmaciji kreće i s gradnjom dviju novih vjetroelektrana: Opor (27 megavata) i Boraja II (45 megavata).

Ukupno će imati 16 vjetroturbina i trebale bi proizvoditi 203 gigavatsata električne energije godišnje, što je dovoljno za zadovoljenje energetskih potreba 60.000 kućanstava.

Obje bi vjetroelektrane trebale biti operativne iduće godine, a također se radi o investiciji od oko 100 milijuna eura. Grade se uz poticajni model tržišne premije, za što je tvrtka nakon provedenog javnog natječaja lani potpisala 12-godišnji ugovor s HROTE-om, operatorom tržišta energije.

Pretpostavlja se da će isti model, kad ove godine bude raspisan novi natječaj, primijeniti i na solarnu elektranu, no direktor Acciona Energíje Aljoša Peić rekao je kako u ovom trenutku to ne može komentirati.

Što se tiče SE Promina, projekti su odavno spremni, ali tek s izdanim energetskim odobrenjem tvrtka stječe zakonski uvjet da krene u postupak ishođenja lokacijske dozvole, pa potom i građevinske, što znači da se početak gradnje može očekivati najranije u prvoj polovici iduće godine.

Prije ishođenja tih dozvola Acciona treba za energetsko odobrenje HROTE-u uplatiti, kako stoji u odluci Ministarstva gospodarstva, 6,6 eura po kilovatu priključne električne snage proizvodnog postrojenja, što je oko 990.000 eura.

Kako se doista radi o golemom projektu – solarni paneli bit će postavljeni na čak 300 hektara kamenjara, što je ugrubo površina gotovo 600 nogometnih igrališta – gradnja te sunčane elektrane u okolici Drniša i Knina trajat će oko godinu dana, a svaki dan bi na gradilištu trebalo biti angažirano 200 radnika. Instalirani fotonaponski moduli moći će pratiti Sunce s radijusom rotacije od 120 stupnjeva.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Vitez: Izložba Anne Frank ” Vrijeme u kojem je živjela”

Povećan unos soli povezan s razvojem ateroskleroze čak i uz normalan krvni tlak