U FBiH produžena mjera zabrane izvoza određenih drvnih sortimenata

Iz Federacije BiH je do 31. svibnja zabranjen izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata, odlučeno je na sjednici Vlade FBiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru utvrdila mišljenje kojim je suglasna s Prijedlogom odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, a koju je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH dostavilo 26. siječnja 2023. godine.

Ovom odlukom, čija primjena je predložena do 31. svibnja 2023. godine, privremeno se zabranjuje izvoz određenih šumskih drvnih sortimenata s ciljem osiguravanja neophodnih količina za prerađivačku industriju i otklanjanja prijetnje od ozbiljne ili nepopravljive štete za šume u Bosni i Hercegovini.

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u 11 tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo.

Kako je obrazložilo ovo državno ministarstvo prijedlog ove odluke je izrađen na osnovu konzultacija i sastanaka s mjerodavnim entitetskim institucijama.

Odlukom je predloženo da njenim stupanjem na snagu prestaje vrijediti Odluka o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata i proizvoda od drveta koja je u primjeni bila do 31. siječnja 2023. godine. Tom odlukom je, također privremeno, bio zabranjen izvoz istih drvnih sortimenata. Dakle, donošenjem nove odluke privremena zabrana izvoza za ove sortimente bila bi produžena do kraja svibnja 2023. godine.

U obrazloženju novopredložene odluke također je navedeno da BiH ima razvijenu drvoprerađivačku industriju koja zapošljava veliki broj radnika, a čiji opstanak ovisi od uredne opskrbe određenim drvnim sortimentima. Stoga, šumski drvni sortimenti predstavljaju esencijalnu i stratešku robu za BiH. Pri tome je posebno bitno da bude osigurano ekološki i ekonomski održivo upravljanje šumskim resursima, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnoću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

GIPHY App Key not set. Please check settings

Andrej Plenković stiže u Bosnu i Hercegovinu

Koliko košta najam stana u Sarajevu i Mostaru?