spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 24 lipnja, 2024

U Europi samo BiH i Srbija nisu uvele sankcije Rusiji

Washington Post objavio je analizu globalne podjele u svijetu nastale po izbijanju rata u Ukrajini.

Uz ocjenu da se podjele produbljuju, autori su priložili mapu Europe na kojoj su prikazane zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji.

Na mapi je prikazana Bosna i Hercegovina i Srbija kao jedine države koja se nisu pridružile restriktivnim mjerama prema Kremlju.

U petak, 24. veljače će biti godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, a ove dvije države Zapadnog Balkana, kako navodi američki list, i dalje su jedine na putu ka Europskoj uniji koje nisu uvele sankcije Rusiji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da u Bosni i Hercegovini, odnosno u Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamentu, formalno i suštinski nema odluke za bilo koju vrstu sankcija prema Rusiji.

On je preporučio da se veleposlanik Rusije u BiH Igor Kalabuhov pita je li BiH uvela sankcije Rusiji kako bi se izbjegla polemika, prenosi HMS.

Na drugoj strani, ako je vjerovati srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji više nije pitanje mjeseci. O pridruživanju Srbije restriktivnim mjerama EU prema Rusiji izvještavali su i pojedini ruski mediji.

Neki pišu da će se Srbija pridružiti prvom paketu sankcija prije početka ljeta, a drugi, pak, navode da bi prva mjera mogla biti donijeta u travnju. Navodno je u igri povratak viznog režima, ukidanje letova…

Kako navodi američki list, samo 33 zemlje u svijetu su uvele sankcije Rusiji, a sličan broj država vojno pomaže Ukrajinu. Prošlogodišnje istraživanje Economist Intelligence Unita procijenilo je da dvije trećine svjetske populacije živi u zemljama koje su se suzdržale od osude Rusije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti