spot_img
spot_img
Četvrtak, 23 svibnja, 2024

U četvrtak ročište sutkinji koja nije izrekla mjere zabrane prilaska Nizami Hećimović

Pripremno ročište u disciplinskom predmetu protiv Lejle Numanović, sutkinje Općinskog suda u Gradačcu, održat će se u četvrtak, 28. ožujka, saznaje Detektor. Ova sutkinja ranije nije odredila Nerminu Sulejmanoviću mjere zabrane prilaska supruzi Nizami Hećimović, koju je, kao i još dvije osobe, a potom i sebe, usmrtio u ljeto prošle godine.

Detektor je nezvanično saznao da je pripremno disciplinsko ročište u predmetu sutkinje Numanović zakazano za četvrtak. Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) na svojoj službenoj stranici objavljuje raspored sa zakazanim disciplinskim ročištima, ali pod brojem predmeta, bez imena tužene osobe. Tek na ročištu se može vidjeti o kojem sudcu ili tužitelju je riječ.

Kako je ranije rečeno iz VSTV-a za Detektor, Ured disciplinskog tužitelja je po službenoj dužnosti, zbog članaka u medijima o postupanju sutkinje Općinskog suda Gradačac, formirao predmet.

“Ured će istragom utvrditi relevantne činjenice predmeta, kako bi se ispitale tvrdnje o povredi službene dužnosti sudije u postupku donošenja odluke”, rekli su iz VSTV-a tada, ne imenujući nositelja pravosudne funkcije.

Nakon što je Sulejmanović u ljeto prošle godine ubio suprugu Nizamu Hećimović i još dvije osobe, a potom sebi oduzeo život, u različitim medijima navedeno je kako je sutkinja Lejla Numanović četiri dana prije ubistava donijela rješenje kojim je odbila prijedlog Policijske uprave Gradačac da se Sulejmanoviću izreknu mjere zabrane uznemiravanja, uhođenja i prilaska Nizami Hećimović.

Sulejmanović je ubistvo supruge prenosio uživo na društvenoj mreži Instagram. Nakon toga, tokom bijega od brojnih pripadnika policije koji su tragali za njim, Sulejmanović je, prema Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona, u Gradačcu usmrtio još dvije osobe – oca i sina, prilikom čega su i ranjene tri osobe – jedan policajac te dvoje građana. U međuvremenu, on se putem Instagram livea još jednom javio i priznao da je ubio tri osobe, a video je u jednom trenutku gledalo više od 15.000 korisnika ove društvene mreže.

Nekoliko sati nakon prvog ubistva, policija je locirala Sulejmanovića na širem području Gradačca, nakon čega je on počinio samoubojstvo.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti