Subota, 20 kolovoza, 2022

U Busovači završeno snimanje filma “Amanet”: Komedija o tradiciji, ljudima na selu i prijateljstvu

Pročitajte i ovo

Sa 60. scenom koju je danas udario načelnik Asim Mekić, u mjestu Jelinak kod Busovače, završeno je snimanje filma “Amanet” čiji su scenario pisali Nijaz Begović i Mirza Begović, a film je rađen u koprodukciji Amfiteatra, BZK Preporod Busovača te HudHudPro.

“Amanet” nosi priču o bosanskoj tradiciji, žanra socijalne komedije, a radnja se dešava u 1989. godini kada su mještani jednog sela živjeli opušteno bez razmišljanja o onome što slijedi. Mirza Begović je u razgovoru za Klix.ba kazao da se scenario kojeg je napisao svidio njegovim kolegama, glumcima, te da su pristupili snimanju.

Rad na filmu je trajao godinu dana, a na priči sam radio s ocem, zato je ovo nešto veliko, najveće što sam radio u svom životu. Priču sam adaptirao u scenario, kojeg sam radio nekoliko mjeseci… U prvi mah nisam imao namjeru odmah da snimam film, želio sam da pristupim fundraising kampanji kako bismo sve ispoštovali kako treba, ali moji prijatelji i kolege su se oduševili, željeli su da rade, srcem ušli u priču, a pojavila se i HudHud produkcija koja je koproducent filma i tehnički producenti filma. Odlučili smo snimati, tražili smo podršku od Općine Busovača i Srednjobosanskog kantona koji su nam pomogli koliko su mogli, a u filmu je učestvovalo više od 150 ljudi“, kazao je Begović.

Dodao je da su od sela u Busovači napravili filmski set te da je snimanje trajalo skoro 20 dana. Sve scene su snimane u selu, korištene su privatne kuće, avlije, štale, stoke i automobili specifični za 1989. godinu.

“Na filmu je radilo toliko glumaca, amatera i profesionalaca, tako da je ovo najljepša priča koja mi se desila u životu i nešto o čemu sam maštao kao dječak“, dodao je naš sagovornik.

Kazao je da je ovo film o selu u pozitivnom svjetlu, o čestitim i poštenim ljudima koji čuvaju tradiciju i kulturu. Film osim što ima element komedije, ima i misiju očuvanja tradicionalnih vrijednosti koje su vidljive u filmu. Ljudi su prikazani kao dobri, ali sa uvjerenjima s kojima se danas građani mogu slagati ili ne. Naziv filma “Amanet” je ustvari i upit svima da se upitaju da li čine dovoljno za svoje roditelje i šta je ustvari dovoljno?

Zlatan Školjić, glumac Bosanskog narodnog pozorišta, igra glavnu ulogu u filmu, a u izjavi za Klix.ba je kazao da mu je drago što je film snimljen na ovom području i što je Begović uspio realizovati skup i mukotrpan projekt.

Bilo je divno raditi s ovim ljudima, posebnoe me raduje da smo mi iz BNP-a u filmu što je rijetko. Drago mi je da je film ovdje s ovih krajeva i što je Mirza Begović uspio realizirati ovaj zaista skup i mukotrpan projekt. Ovo je veoma pristojno urađen projekt, mi iz BNP-a smo radili često na daskama, ali po prvi put smo u kadrovima Nusmir Muharemović i ja, naša glumica Faketa i ja, što je divno iskustvo i drugačije. Posebno bi izdvojio rad s Ivom Filipović koja je glumica amaterka, koja prvi put glumi nešto u životu i pokazalo se da je talentovana i nadam se da će taj talent i drugi prepoznati”, izjavio je Školjić.

Nusmir Muharemović glumi mladića Dževada koji iz čaršije stiže na selo te počinje “prosipati” svoje fazone mladima. Glavna je faca u selu, ali i najbolji prijatelj Asada, mladića kojeg glumi Zlatan Školjić.

Begović je napisao sjajan scenarij i kada sam ga pročitao, rekao sam da to može biti jedan odličan film, film sa dušom, kakvi su ‘Ovo malo duše’ i ‘Savršeni kroj’, i zaista sam sretan što sam dio ove priče. Mi smo najbolji prijatelji. Dževad je bosanski prevarant, dobri, i nadam se da je ono što smo radili ustvari dobar posao, svi smo uživali i uvjereni smo da će publika uživati. Jedva čekam premijeru”, zaključio je Muharemović.

Prva premijera filma bit će upriličena 16. augusta u Busovači povodom obilježavanja Dana općine, a već od oktobra bit će u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Producenti filma su: AmfiTeatar Busovača, BZK Preporod Busovača i HudHud produkcija, a direktor fotografije Nevres Softić.

Izvor: Klix.ba

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo