spot_img
spot_img
Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

U Busovači održano predavanje na temu mons. Marka Alaupovića

U Busovači, 17. studenog 2022. godine, je održano predavanje na temu lika i djela monsinjora Marka Alaupovića, vrhbosanskog nadbiskupa i našeg Busovljaka. Ime mons. Alaupovića je aktualizirano kada je busovački župnik, fra Zoran Jaković, odlučio da otkupi i uredi rodnu kuću monsinjora koja se nalazi u blizini crkve svetog Ante Padovanskog u Busovači.

S druge strane, vođeni ovim hvalevrijednim potezom, članovi Udruge CESI su odlučili uvrstiti u svoje aktivnosti oživljavanje spomena na lik i djelo monsinjora Alaupovića. Putem natječaja kod Fondacije za muzičke i scenske i likovne umjetnosti ostvarena su potrebna financijska sredstva za prvu fazu realizacije ovog projekta.

Osim predavanja, u toku je i izrada tematskih slika vezanih uz monsinjora Alaupovića i Hrvata katolika u Busovači.

Predavanje je održao fra Zvonimir Batista, koji je na zanimljiv i sistematičan način predstavio podrijetlo obitelji Alaupović, život mons. Alaupovića, ali i što se dogodilo s tom obitelji danas. Osim fra Zvonimira, župnik fra Zoran je iznio detalje vezane uz obnovu i kupovinu rodne kuće mons. Alaupovića te koji su budući koraci vezani uz ovaj projekt.

Također, posjetitelji su imali priliku čuti i voditeljicu crkvenog zbora, Irenu Čavaru, koja je podržala ovaj projekt i ideju otpjevavši nekoliko pjesama.

Iz Udruge CESI, su istaknuli da su zadovoljni održanim predavanje i suradnjom sa župom sv. Ante u Busovači te se raduju budućim aktivnostima na planu oživljavanja lika i djela mons. Alaupovića, ali i drugim aktivnostima koje realiziraju u suradnji sa župnim uredom u Busovači.

Projekt je organiziran u zajedničkoj suradnji Župe sv. Ante Padovanskog i Udruge CESI uz financijsku pomoć Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.

Izvor: Udruga CESI

 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti