spot_img

U Busovači održana tribina “Hrvatske povijesne istine” (FOTO)

Tribina na temu “Hrvatske povijesne istine” održana je sinoć u dvorani Općinskog vijeća Busovača, u organizaciji Udruge za promicanje istine o hrvatskoj povijesti i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača. 

Novinari i publicisti Igor Vukić i Tihomir Dujmović prenijeli su okupljenoj publici svoja saznanja koja su prikupili, kako su kazali, tijekom godina istraživanja o događajima tijekom postojanja NDH i logora Jasenovac, ali i događaja nakon II. Svjetskog rata, te progona Hrvata tijekom komunističkog režima. Dujmović i Vukić istaknuli su da istinu treba kazati, kakva god bila i da se treba voditi činjenicama. Između ostalog naglasili su da su mnoge laži godinama govorene i pisane tijekom komunističkog režima, te da je teško istinu iznijeti na vidjelo. Uz javnu tribinu predstavljene su i knjige u kojima su prikupljena navedena istraživanja, a za koje se autori nadaju da će jednog dana biti korištene i za povijesne udžbenike.

Marinko Ćosić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB Busovača, naglasio je važnost otkrivanja istine o povijesti.

Tihomir Dujmović posebno je naglasio progon hrvatskih novinara nakon 1945. godine. Prema podacima novinara Josipa Grbelje, od 352 novinara koji su radili u doba NDH, 38 je ubijeno, 101 osuđen na doživotni zatvor, 131 napustio Hrvatsku, a samo 27 ih je nastavilo pisati. Tribina je također istaknula štetu pretrpljenu u agresiji JNA, procijenjenu na 350 milijardi dolara, uz višegodišnja izdvajanja Hrvatske za JNA od 30 milijardi eura.

Tribinu su svojim dolaskom podržali dopredsjedatelj Zastupničkog doma PS BiH Marinko Čavara, ministrica financija ŽSB Mirjana Plavčić, predsjednik OV Busovača Marko Šantić, te brojni drugi.

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti