spot_img
spot_imgspot_img
Petak, 23 veljače, 2024

U Busovači obilježena 30. obljetnica pogibije pripadnika PPN “Ludvig Pavlović”

Postrojba za posebne namjene (PPN) „Ludvig Pavlović”, iz Hercegovine, sa sjedištem u Čapljini, za koju se znalo reći da je i inače bila „posebna“ u onom najpozitivnijem smislu riječi, ostavila je pozitivnog traga i u srednjoj Bosni. Prije svega u Uskoplju, Novom Travniku, Jajcu i Busovači, gdje su 24. siječnja 1993. godine poginula trojica pripadnika ove postrojbe. Naime, u žestokom sukobu s pripadnicima Armije BiH, nadomak Busovače, živote su izgubili: Ivan Šarac, Krasnodar Galić i Mladen Ćurčić.

Kao i prethodnih godina, danas je u Busovači svečano i dostojanstveno obilježena 30. godišnjica stradanja trojice pripadnika ove postrojbe.

Obljetnici su nazočili članovi obitelji poginulih, članovi PPN “Ludvig Pavlović” te članovi i predstavnici Kordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a Busovača.

U sklopu obilježavanja ove obljetnice položeno je cvijeće i upaljene svijeće uz spomen obilježje poginulim braniteljima Busovače, podignutom u središtu grada, te na spomen obilježju na lokalitetu Pridolaca.

Molitvu i opijelo za poginule hrvatske branitelje te preminulog zapovjednika PPN „Ludvig Pavlović“ general pukovnika Dragana Ćurčića predvodio je busovački župnik fra Zoran Jaković.

Program obilježavanja stradanja pripadnika PPN „Ludvig Pavlović“ danas se, osim u Busovači, obilježava i u Ljubuškom i u drugim hercegovačkim gradovima.

Iako je i ranije u Lašvanskoj dolini bilo oružanih sukoba pripadnika tadašnjih (na papiru op.a.) ratnih saveznika u borbama protiv srpskog agresora, događaji u Busovači u vremenu od 21. – 31. siječnja 1993., po mnogim ocjenama povjesničara i vojnih analitičara, bili su i uvod u krvavi bošnjačko-hrvatski rat u Lašvanskoj dolini koji je definitivno počeo 16. travnja 1993. godine i uz potpunu blokadu ovoga područja, trajao je 316 dana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najčitanije vijesti

Izdvojene vijesti

LM