Subota, 20 kolovoza, 2022

Medicinsko postignuće

U Brazilu razdvojeni sijamski blizanci uz pomoć virtuelne stvarnosti

Pročitajte i ovo

Trogodišnji sijamski blizanci iz Brazila, čiji su mozgovi bili spojeni, uspješno su razdvojeni nakon 33 sata operacije.

Bernardo i Arthur Lima su podvrgnuti operaciji u Rio de Janeiru prema smjernicama iz bolnice Great Ormond Street iz Londona. Timovi su proveli mjesece uvježbavajući tehniku uz pomoć virtuelne stvarnosti, a na osnovu CT i MRI skenova.

Blizanci su imali sedam operacija, koje su uključivale više od 27 sati rada samo u završnoj operaciji. U tome je učestvovalo skoro 100 medicinskih radnika.

Kako je objavila dobrotvorna organizacija Gemini Untwined, koja je finansirala operaciju, bio je ovo jedan od najsloženijih procesa ikada u medicini.

Voditelj operacije i direktor organizacije pedijatrijski hirurg Noor ul Owase Jeelani je rekao da su po prvi put hirurzi u različitim zemljama nosili slušalice i zajedno operisali u istoj “sobi virtuelne realnosti”.

Jeelani je opisao operaciju kao ogromno postignuće i kao “proizvod svemirskog doba”, prenosi CNN.

“Uspješno razdvajanje Bernarda i Arthura izvanredno je postignuće tima u Rio de Janeiru. Ne samo da smo osigurali novu budućnost za dječake i njihovu porodicu, već smo ohrabrili lokalni tim sposobnostima i samopouzdanjem da ponovo mogu uspješno poduzeti tako složen posao u budućnosti”, rekao je Jeelani.

Gospodin Jeelani je rekao da je bio “apsolutno slomljen” nakon 27-časovne operacije, u kojoj je napravio samo četiri pauze od 15 minuta za hranu i vodu, ali je bilo “predivno” vidjeti kako se porodica nakon toga osjeća.

Blizanci se dobro oporavljaju u bolnici gdje se nalaze na šestomjesečnoj rehabilitaciji.

Ovo je bila šesta procedura razdvajanja gospodina Jeelanija sa Gemini Untwined, nakon što je ranije operisao blizance iz Pakistana, Sudana, Izraela i Turske.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
IZVOR:klix.ba

Najčitanije zadnjih 7 dana

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Posljednje objavljeno

Izdane nove preporuke za cijepljenje četvrtom dozom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je objavio nove preporuke koje se tiču drugog docjepljivanja, odnosno takozvane četvrte doze. Prema uputama...
- Marketing -
- Marketing -
- Marketing -

Podcast UZOR

Pročitajte i ovo